Nanda met haar favoriete dieren van de kinderboerderij, de ezels Noa en Ramses. 'Het meeste ga ik de kinderen en de ezels missen.' FOTO:  Astrid van Walsem
Nanda met haar favoriete dieren van de kinderboerderij, de ezels Noa en Ramses. 'Het meeste ga ik de kinderen en de ezels missen.' FOTO: Astrid van Walsem (Foto: Astrid van Walsem)

Nanda neemt na 18 jaar afscheid op de Werkplaats

Op woensdag 31 oktober neemt Nanda van der Veer (1971) afscheid van de Werkplaats waar zij sinds 2010 het gezicht van de kinderboerderij is. De eerste stappen op het terrein van de Werkplaats zette Nanda als kleuter, om jaren later in 2000 terug te komen als medewerker op de school.

door Astrid van Walsem

Bilthoven - 'Ik wilde graag mijn creatieve kant combineren met het werken met kinderen. Vandaar dat ik na de HAVO de PABO ben gaan doen. Verder wilde ik graag werken op een school waar naast ruimte voor zelfstandigheid ook ruimte was voor de kinderen om buiten de lijntjes te kleuren. Dit vond ik allemaal op Werkplaats. Ieder kind wordt hier echt gezien.
In 2000 ben ik begonnen als medewerker voor de combinatiegroep 3/4/5. Ik vond het heerlijk om voor een groep te staan en te zien hoe ieder kind zijn of haar ruimte binnen een groep vond ondanks alle onderlinge verschillen. Na een aantal jaren kreeg ik het moeilijk met feit dat ik ieder kind wel zag, maar dat de tijd vaak ontbrak om met ieder kind één op één gesprekken te voeren. Toen zich een vacature aandiende op de kinderboerderij aarzelde ik geen moment. Samen met anderen gaf ik natuurles en onderhield de moestuin en de kinderboerderij. In 2014 kwam er een reorganisatie waardoor mijn lestaken vervielen en ik voor de kinderboerderij heb gekozen.
Ik ben zelf best chaotisch en ik heb getracht structuur te brengen op de kinderboerderij. Er zijn instructies gemaakt van de werkzaamheden die moeten gebeuren en ik heb overal naambordjes met plaatjes voor gemaakt, zodat kinderen zelfstandig de werkzaamheden op de kinderboerderij kunnen uitvoeren. Ze weten zelf waar alles staat, welk dier wat en hoeveel te eten krijgt en ook heel belangrijk, ze weten waar ze alles weer moeten opruimen.


In mijn beginjaren kwamen er niet veel kinderen op de kinderboerderij en was ik voornamelijk met de tuin bezig. Nu zijn de kinderen echt geïntegreerd in de werkzaamheden. Elk dagdeel komen de kinderen zelf van groep 1 tm groep 8 hier naartoe om te klussen.
De kinderboerderij is voor veel kinderen een heerlijke plek om even tot zichzelf te komen. Ze komen hier als zij hun werk af hebben, of om even te ontladen, omdat ze niet lang kunnen stil zitten.
Het meeste ga ik de kinderen missen. En natuurlijk de ezels die mij elke morgen trouw vrolijk balkend begroeten.'

Meer berichten