Foto: Simone Edelman

Ga toch sporten

Column door Evelien Ribbens

Op de fitnessapparaten op de sportschool wist ik opeens aan welk onderwerp ik deze column ging wijden. Natuurlijk, aan onze buurtsport.

MENS De Bilt heeft naast geweldige mensen met een sociaalwerk-achtergrond ook jongens in dienst met een sportopleiding. Zij stimuleren op heel veel manieren sport, bewegen en gezonde voeding in de gemeente. Ze zijn actief op straat en op school met kinderen en ook hebben ze aandacht voor bewegen met ouderen.

Waarom voert een welzijnsorganisatie ook die tak van sport uit? Die vraag krijgen we regelmatig. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Goed en gezond in het leven staan gaat niet alleen over bewegen en gezond eten, het gaat ook over sociale contacten, zinvolle dingen doen, geen ernstige zorgen hebben, je gesteund voelen door anderen. Het zit allemaal heel dicht bij elkaar.

Als ik uit mijn werk kom, met een hoop sores aan mijn kop, scheelt het enorm of ik die vijf kilometer van De Bilt naar Utrecht heb gefietst of dat ik, omdat het regende, in de auto heb gezeten. Op de fiets raakt mijn hoofd wat leger, waaien de zorgen richting het weiland naast De Biltse Rading. Als ik met de auto ben, zeg ik vaak tegen mijn lief: "Schat, hou jij de piepers nog even warm, ik ga ff sporten". Daarna ben ik weer enigszins aanspreekbaar.

Waarschijnlijk werkt het voor veel mensen zo. Sporten kan helpen om de perikelen van alle dag wat minder belangrijk te vinden. Maar je moet wel een manier van sporten hebben waar je blij van wordt. Mij krijg je bijvoorbeeld echt niet naar een teamsport. Ik was op school zo'n kind dat altijd als laatste gekozen werd in een team, want ik raakte geen enkele bal op een manier die de bedoeling was.

Huisartsen of praktijkondersteuners van de huisarts kunnen zich zorgen maken over patiënten. Bijvoorbeeld vanwege overgewicht, een slechte conditie of vermoedens van eenzaamheid.

Ze kunnen ze doorverwijzen naar de buurtsportcoaches of naar sociaal werkers van MENS. Mijn collega's gaan dan in gesprek om te kijken waar men enthousiast van wordt. Wellicht eens aansluiten bij een wandelgroep, toch eens voetbal proberen? Maar ook mee gaan doen met de klaverjasclub kan een mooie oplossing zijn.

Komende dinsdag ga ik weer zwemmen, want ik wil in conditie blijven en het scheelt vast een paar ons in gewicht. En volgend weekend klaverjassen. Dat is vooral gezellig, want tijdens het kaarten nemen we het hele leven door.

De wijn en de nootjes zorgen ervoor dat ik niet teveel afval. Zo blijft alles in evenwicht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden