Foto: Jenny Senhorst

Duurzame huizen open

Op 3 en 10 november opent een groot aantal duurzame huizen de deuren tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute. Ook in De Bilt en omgeving zijn woningen te bezoeken.

De Bilt - In samenwerking met energiecoöperatie BENG! stellen Bram en Belinda op zaterdag 3 november hun energieneutrale huis open aan de Waterweg 125 A in De Bilt van 13.30 tot 16.00 uur. Energieambassadeurs van BENG! zijn aanwezig om vragen te beantwoorden over duurzaam wonen. Meer informatie en inschrijven voor bezoek op: www.duurzamehuizenroute.nl/debilt. De bouw van de energieneutrale woning was vorig jaar bijna niet te missen. Bram de Deugd: "Ik wil vooral dat mensen geïnspireerd raken en dat ze zien dat energieneutraal wonen eigenlijk niets bijzonders is, behalve dan dat het comfort van de woning heel groot is." Voor inwoners van de gemeente die in warmtepompen zijn geïnteresseerd, organiseert BENG! een informatieavond: 8 november bij WVT, Talinglaan 10 van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden: www.beng2030.nl.

De Deugd: "Deze functioneert zonder problemen. De binnenunit staat in de fietsenberging aan huis en de buitenunit achter in de tuin. We ervaren van beide geen geluidsoverlast."

Tal van duurzame maatregelen zoals optimale isolatie, warmte terugwinning en 22 zonnepanelen zorgen ervoor dat het huis zijn eigen energieverbruik opwekt. Het gezin is tot nu toe erg tevreden. "Het verbruik van elektriciteit is laag en het opwekken van elektriciteit is het afgelopen jaar bijzonder goed gegaan. Ook de warm water opbrengst via de heatpipes is aanzienlijk.", aldus De Deugd.

Meer berichten