Het publiek genoot van de muziek tijdens de Mantelzorgdag in huize Gaudeamus.
Het publiek genoot van de muziek tijdens de Mantelzorgdag in huize Gaudeamus. (Foto: Els van Stratum)

Muzikale Mantelzorgdag in Huize Gaudeamus

Afgelopen zaterdag was het de landelijke dag van de Mantelzorg. Steunpunt Mantelzorg van Stichting Mens De Bilt organiseerde op deze dag een gezellig samenzijn voor alle mantelzorgers uit onze gemeente in Huize Gaudeamus. Wethouder Madeleine Bakker opende de bijeenkomst met een woord tot de aanwezigen. "Deze dag staat geheel in het teken van de mantelzorger zelf en worden ze in het zonnetje gezet".

Bilthoven – Liesje Neijenhuis, mantelzorgconsulente bij Stichting Mens: "Als locatie hebben we dit jaar gekozen voor huize Gaudeamus in Bilthoven. We bieden onze gasten een rondleiding door het prachtige huis, een mooi concert in de muziekkamer en een geheel verzorgde lunch. We vieren het vandaag met een kleine groep van 54 mantelzorgers, meer ruimte was er helaas niet. Schrik niet, binnen onze gemeente staan er inmiddels meer dan 700 mantelzorgers geregistreerd. Dat aantal was in 2015 nog maar 180. Er zijn enorm veel mensen die de zorg dragen voor een naaste, op dit moment 1 op de 3 in Nederland, en geen idee hebben dat ze hulp en ondersteuning hierbij krijgen. De hulp die de mantelzorger geeft wordt vaak als vanzelfsprekend gezien, maar ook onderschat. De leeftijd verschilt van jong tot oud. Zo hebben we een jongetje van 7 jaar die voor zijn moeder zorgt. Op het moment dat je de zorg voor iemand hebt voor 8 uur per week gedurende 3 maanden dan kun je je bij ons als mantelzorger registreren."

Tosca van Schalm (54) zorgt voor haar schoonmoeder van 84. "Via het WVT in Bilthoven ben ik in contact gekomen met Steunpunt Mantelzorg. Ik heb mijzelf direct als mantelzorger aangemeld. Ik zorg sinds een paar jaar voor mijn schoonmoeder. Sinds haar man is overleden is er veel op haar afgekomen. In eerste instantie hielp ik haar vooral regel- en papierwerk. Recentelijk is zij geopereerd aan haar heup en is de zorg voor haar intensiever geworden. Ik doe het met liefde en merk ook dat de zorg zomaar loslaten voor mij geen optie is. Dat kan ik ook niet. Ik ben erg blij dat ik middels het steunpunt tips en begeleiding krijg. Het is fijn dat je je verhaal kwijt kunt en het gevoel hebt dat je niet de enige bent. Dat is wat ik ook ervaar op deze Mantelzorgddag. Je deelt ervaringen met anderen mantelzorgers en kan de zorg even loslaten". In de loop van deze week krijgen alle mantelzorgers de jaarlijkse 'mantelzorgwaardering' thuis gestuurd.


Steunpunt Mantelzorg

Ondersteunt mensen die onbetaald zorgen voor een langdurig of chronisch ziek familielid, partner, buur of vriend en biedt informatie, advies en begeleiding en organiseert informatiebijeenkomsten/cursussen over verschillende onderwerpen. www.mensdebilt.nl

Meer berichten