Foto: Simone Edelman

Piekeren

Column door Evelien Ribbens


"Help, ons bod is geaccepteerd!!!" appte onze jongste dochter ons afgelopen week.


Ze schrok zich rot en was ook heel blij. Ze was met haar vriend al een half jaar naar een koophuis aan het zoeken, maar ja, dat leek toch echt een kansloze missie. Ze wisten inmiddels wel dat je fors op de vraagprijs moet overbieden. En opeens werd hun bod geaccepteerd. Nog even de financiën regelen en ze hebben het huis.

Poeh, dat is toch ook wel even wennen voor een moeder. Dat schattige baby'tje met die verrassende rode haren, die verlegen kleuter, die dwarse puber, is zo vreselijk volwassen opeens. Met straks een eigen huis en een forse hypotheek.

Dus lag ik weer eens een nacht wakker. Stel dat ze het niet kunnen betalen. Stel dat over tien jaar de hypotheekrente omhoog schiet. Stel dat er kindjes komen en ze hebben geen geld meer. Stel dat het jonge stel uit elkaar gaat. Tja, midden in de nacht ziet de wereld er nooit vrolijk uit.


Mijn lieve ouders zeiden altijd "Kleine kinderen, kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen." Dat vond ik natuurlijk onzin, toen ik zo oud was als mijn jongste nu. Ik was zwanger, woonde in een woongroep, had geen cent te makken, maar was erg gelukkig. Waar konden mijn ouders zich nu toch druk over maken? Het kwam toch allemaal goed?


Nu, decennia later, weet ik dat mijn ouders gelijk hadden. Je kunt je kinderen niet meer bij de hand nemen, ze zijn volwassen, maar je wilt zo ontzettend graag dat hen niets overkomt.

In De Bilt zijn verschillende mogelijkheden voor ouders om elkaar te ontmoeten. Natuurlijk op het schoolplein en in de buurt. Maar ook bij MENS De Bilt. Iedere vrijdagochtend bij het Mama-en-papa-café in Bij de Tijd of op de Schaapskooi. En kijk eens op www.debilt.ouderslokaal.nl. Allemaal mogelijkheden voor jonge ouders om met elkaar van gedachten te wisselen over opvoeden en wat daarbij komt kijken. Een mooie gelegenheid om zorgen te delen. Voor oude ouders zoals ik zijn dit soort initiatieven er niet, voor zover ik weet. Wellicht een goed idee?


Nou ja, met onze dochter gaat het vast allemaal goed komen. Zij en haar leuke krullenjongen worden vast gelukkig in hun nieuwe huis. Zoals ze zelf zegt "Niet piekeren mam, alles is onder controle."

Meer berichten