Kerst alleen? Maak het gezellig voor jezelf. Knuffel je teddybeer, proost op het leven, voel jezelf rijk en geniet daarvan. FOTO: Hans Lebbe
Kerst alleen? Maak het gezellig voor jezelf. Knuffel je teddybeer, proost op het leven, voel jezelf rijk en geniet daarvan. FOTO: Hans Lebbe (Foto: Hans Lebbe)

Kerstspecial - What Els...

Puzzelen met de feestdagen

Het is ieder jaar weer puzzelen waar en bij wie ik de kerstdagen door ga brengen. Uitnodigingen stromen al ver voor december binnen. Naast fijne vrienden heb ik ook een heerlijke familie en een partner. Ik wil mijn familie niet tekort doen en niemand teleurstellen.

De planning voor de komende kerst ziet er als volgt uit: Kerstdag bij mijn grootouders in Maastricht (van mijn moeders kant), daar zie ik ook mijn moeder. We gaan traditie getrouw ieder jaar naar de nachtmis en sluiten daarna thuis af met een kerstontbijt.

'S nachts ga ik samen met met mijn moeder mee naar haar huis (in het midden van het land), blijf bij haar logeren en vier met haar eerste kerstdag. Zij heeft een partner met nog jonge kinderen. Die zijn er niet want het klikt onderling niet zo goed tussen mijn moeder en de 'stiefkinderen'. Haar partner heeft zijn kinderen alleen op eerste kerstdag, dus tweede kerstdag viert hij samen met mijn moeder. Dat is al een paar jaar strikt gescheiden. Na het kerstdiner 's avonds vertrek ik naar mijn vader (half uurtje reistijd). Bij hem tref ik mijn grootouders (van mijn vaders kant).

Op tweede kerstdag sta ik vroeg op om mijn partner van het station te halen waarna we van een heerlijke kerstbrunch genieten. In de middag stappen we samen in de trein richting Groningen waar mijn schoonouders wonen. Daar genieten we van een heerlijk tweede kerstdag diner en blijven we ook logeren.

Op derde kerstdag reizen we samen uitgeput, volgegeten, maar wel voldaan weer terug naar huis en willen we de eerste dagen even helemaal niks. Uitrusten voor de jaarwisseling, die vieren we samen met onze vrienden.

En ook daarin moeten we ieder jaar weer de keuze maken bij wie we dat doen. De ouders van mijn partner zijn niet gescheiden, mijn moeder is weduwe en zelf heb ik nog geen kinderen, dat maakt dit plaatje iets minder gecompliceerd. Ik weet zeker dat deze planning voor velen heel herkenbaar is! Liefs, Erika

Beste Erika,

Ik lees je verhaal als een behoorlijk strakke planning! Jouw feestdagen zien er goed gevuld uit. Ik schat je jong in. Dit plaatje verandert naarmate je ouder wordt. Grootouders vallen weg, jullie krijgen wellicht zelf kinderen. Dan komt de familie naar jullie toe, zeker als de kinderen nog klein zijn. Het wordt in ieder huis weer anders georganiseerd.

Bij mij was het vroeger traditie met de kerstdagen naar mijn ouders te gaan. Op kerstavond de nachtmis, eerste kerstdag een film als 'Sissi' of 'Alleen op de Wereld' kijken, een uitgebreid kerstdiner en samen spelletjes spelen. Tweede kerstdag dito met een diner van de restjes. De jaren daarna schoven de partners (ook van mijn zusje) aan. Tot we zelf onze gezinnetjes kregen. Dan gingen mijn ouders eerste kerstdag naar mijn zusje en de tweede kerstdag naar mij toe of omgekeerd.

En dan komt de tijd dat je eigen kinderen ouder worden en ook partners krijgen. De geschiedenis herhaalt zich. Volgens mij blijft het puzzelen. En inderdaad, je wilt niemand hierin teleurstellen. Jouw feestdagen zien er druk en gezellig uit. Een voordeel: jouw keuken blijft schoon! Ik wens je veel plezier!

Een oliebol als een laatste avondmaal

Ik geef mezelf ieder jaar op om tijdens de feestdagen een dienst te draaien. Ik werk in een zorginstelling met ouderen. Het ene jaar werk ik met kerst en het jaar daarna met oud & nieuw. De kerst wordt altijd een paar dagen vooraf gevierd met een diner waarbij de inwoners familie mogen uitnodigen. De kerstdagen zelf zijn doorgaans rustig. De jaarwisseling roept bij enkele inwoners herinneringen op, vooral het vuurwerk. De meeste slapen gewoon door.

Een aantal jaar geleden was er een man die opgebleven was om het vuurwerk te zien. Hij vroeg aan mij om een oliebol. De man kon amper nog kauwen. Ondanks dat ging de oliebol met een dikke laag poedersuiker er helemaal in! Hij genoot zichtbaar en zei: "Lieve jongen, ik ben op en zie als een berg op tegen weer een nieuw jaar". Ik reed zijn bed naar het raam zodat hij het vuurwerk goed kon bewonderen. En wederom genoot hij. Tien minuten later sloot hij vredig zijn ogen. Dit moment blijft mij bij, ik vond het zo mooi. Ik wilde dit even delen. Pieter

Lieve Pieter,

Ik krijg kippenvel en ben ontroerd. Wat heb jij toch een mooie job. Deze man heeft zijn laatste adem letterlijk genietend uitgeblazen en dat dankzij jou! Dat is de manier waarop we allemaal wel zouden willen gaan, genietend! Ik wens je een fijne dienst de komende feestdagen!

Liever alleen met Kerst

Sinds een paar jaar ben ik gescheiden. Tijdens de feestdagen ben ik alleen en dat wil ik ook. Ik stoor me aan mensen die dat raar vinden en mij uitnodigen om maar niet alleen te zijn. Dan begeef ik mij in een gezelschap van gelukkige stelletjes waar ik niet gelukkiger van word.

Ik geef niets om de gemaakte gezelligheid rond die dagen. Het is één groot toneelspel waaraan ik niet mee wil doen. Theo

Beste Theo,

Natuurlijk mag jij ervoor kiezen met de feestdagen alleen te zijn, daar is niets mis mee. Al proef ik wel in jouw bericht een ergernis naar mensen toe die 'gelukkig' zijn met een partner? Ik vind het lief dat die mensen je uitnodigen om te delen in de gezelligheid die zij jou willen bieden. De intentie is lief en goed. Als jij wel een partner zou hebben, zou je je dan wel in het gezelschap willen mengen? Vergeet niet dat niemand permanent gelukkig is. Als we de Social Media moeten geloven zijn de meeste mensen dat wel. Eenzaamheid wordt nagenoeg niet genoemd. En die eenzaamheid heerst niet alleen onder de ouderen. Vergeet dat ideale plaatje dat ons wordt opgelegd en negeer je eigen gevoelens niet. Als jij je om wat voor reden niet gelukkig of eenzaam voelt, erken het! Jij bent hierin niet de enige. Dit gevoel delen met je vrienden kan verhelderend werken. Als je ervoor kiest de kerstdagen alleen door te brengen, maak het dan gezellig voor jezelf. Indien nodig, ruim je huis op, dat schept ruimte in je hoofd. Koop een mini kerstboompje, knuffel je teddybeer, kook lekker voor jezelf, proost op het leven, voel jezelf rijk en geniet daarvan.

Genieten is belangrijk, dat kan ook als je alleen bent. En alleen jij weet hiervoor de ingrediënten. Gelukkig zijn kan soms heel simpel en eenvoudig zijn. Misschien dat je dan toch nog de behoefte krijgt om dit gevoel te willen delen en alsnog aanschuift bij je vrienden! Alleen of met je vrienden, ik wens dat je het fijn hebt!

bcwhatels@gmail.com en/of op: www.facebook.com/bcWhatEls

Meer berichten