MENS De Bilt met Astrid en Maaike van het project Sterk door Vrijwilligerswerk.
MENS De Bilt met Astrid en Maaike van het project Sterk door Vrijwilligerswerk. (Foto: Ingrid van Maarschalkerweerd)

Nominatie project Sterk door Vrijwilligerswerk

door Astrid van Walsem

De Appeltjes van Oranje worden elke jaar door het Oranje Fonds uitgereikt aan drie succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij de samenleving. Een Appeltje van Oranje bestaat uit een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix en een bedrag van 15.000 euro.

De Bilt - MENS De Bilt is genomineerd voor een Appeltje van Oranje met hun project 'Sterk door Vrijwilligerswerk.' Sociaal werkers Astrid en Maaike begeleiden dit project dat gericht is om mensen met geheugenklachten of een psychische kwetsbaarheid uit hun eigen isolement te halen.
Astrid; 'Ze vallen vaak tussen wal en schip. Sterk door Vrijwilligerswerk zoekt voor hen vrijwilligerswerk waar ze blij van worden, iets wat bij ze past. Iedereen in de samenleving kan namelijk vrijwilligerswerk doen.' Maaike: 'Met dit project laten wij deze doelgroep zelf inzien dat ze nog genoeg kunnen. Je hoort vaak dat ze zeggen dat het weer gaat stromen. Ze krijgen weer energie om andere dingen te gaan doen. En mantelzorgers zeggen vaak dat ze een ander persoon thuis krijgen door dit vrijwilligerswerk.'
Astrid; 'Een mooi voorbeeld is een man van 89 jaar met Alzheimer. In samenwerking met de Julianaschool hebben we een geschikte activiteit gevonden. Hij geeft geschiedenisles aan kinderen die geïnteresseerd zijn uit groep 7 en 8. Hij kan heel goed vertellen over bijzondere periodes uit zijn leven. Hij heeft zoveel meegemaakt zoals de hongerwinter en heeft in militaire dienst gezeten in Indië. Na zo'n dag komt hij stralend thuis. Hij vindt het geweldig en de kinderen ook. Hij heeft weer een doel in het leven gevonden.' Maaike; 'Hij krijgt hierbij ondersteuning van een vrijwilliger uit het project Jobmaatje. Een Jobmaatje helpt hem een dag van te voren eraan te herinneren dat bijvoorbeeld de Regio-taxi gebeld moet worden. Astrid: ' Kwetsbare mensen kunnen nog steeds actief deelnemen aan de maatschappij met een beetje hulp. En het geeft mensen een gevoel er weer echt bij de horen. De man van de geschiedenislessen was helemaal blij met zijn kerstpakket. Een teken van waardering en echt betrokken zijn bij de samenleving. De verdwenen glinstering in zijn ogen is weer terug.'
Het project wordt gefinancierd door vier verschillende fondsen maar de bodem is in zicht. Het Appeltje van Oranje ter waarde van 15.000 euro is daarom meer dan welkom.

Stemmen op MENS De Bilt
Help Sterk door Vrijwilligerswerk een Appeltjes van Oranje te winnen door te stemmen. Onder de stemmers wordt tevens 1.000 euro verloot. Dit bedrag komt ten goede aan het project.

Stemmen kan van 7 tm 16 januari op https://appeltjevanoranje.nl/mensdebilt

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden