Foto: Marie-Louise Geurtsen

Samenloop voor Hoop

Column Edwin Plug - Zeven jaar geleden overleed mijn vader aan maag- en slokdarmkanker. Voor onze hele familie, maar het meest voor mijn vader, waren de maanden voor zijn overlijden een moeilijke tijd. Eerst het "niet lekker" zijn, dan de onderzoeken en uiteindelijk de diagnose kanker. We hadden even hoop toen de artsen aangaven de optie te overwegen voor een zware maagoperatie. Uiteindelijk ging dat helaas niet meer. De kanker was al te ver uitgezaaid. Daarnaast was zijn fysieke gesteldheid te zwak om een operatie te doorstaan. Drie maanden na de diagnose kanker overleed hij. Mijn vader had zijn strijd tegen de ziekte verloren.

Mijn persoonlijke verhaal staat niet op zichzelf. Elke dag weer strijden er patiënten, hun direct betrokkenen en de medische staf rondom de patiënt tegen deze vreselijke ziekte. Die persoonlijke strijd is zichtbaar en heeft grote impact op iedereen om een patiënt heen en de patiënt zelf.

Naast die zichtbare strijd wordt er ook een minder zichtbare strijd gestreden; de strijd van onderzoekers om kanker over een aantal jaren een behandelbare en niet meer dodelijke ziekte te laten zijn. Voor dat onderzoek is veel geld nodig. Alleen met onderzoek en het benodigde geld hiervoor kan kanker over een aantal jaren hopelijk een te genezen ziekte zijn.

Op 28 en 29 juni a.s. vindt er een KWF Samenloop voor Hoop plaats. Er gaat 24 uur in estafettevorm gelopen worden om meer kankeronderzoek mogelijk te maken. Tijdens de estafetteloop zal er veel bijzonders gaan gebeuren, te veel om in deze column te vermelden. Kijk voor meer informatie op www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/utrecht/de-bilt/.

Toen ik gevraagd werd om mij hiervoor in te zetten, heb ik een aantal Youtube filmpjes bekeken van andere Samenlopen. Daarna heb ik direct "ja, ik help" gezegd. Vanuit mijn rol probeer ik zoveel mogelijk mensen te bewegen om mee te doen aan dit bijzondere evenement. Meedoen kan zowel in teamverband (vanuit bijv. een bedrijf, vereniging of familie) of als zelfstandige loper, ingedeeld in een team waarbij iedereen zich kan aansluiten. Hoe meer teams er meedoen, hoe groter het evenement wordt, hoe meer geld er voor kankeronderzoek naar het KWF overgemaakt kan gaan worden. Schrijf in en doe mee! Mochten er vragen zijn of is er behoefte aan meer informatie? Mijn e-mailadres is plugedwin@gmail.com. Ik kom graag bij u langs om meer over de komende Samenloop te vertellen.

Voor mijn vader heeft onderzoek niet meer mogen baten, maar ik hoop dat we met het geld van de Samenloop voor Hoop voor zoveel anderen een steentje kunnen bijdragen aan het uit de wereld helpen van kanker.

Meer berichten