Foto: Els van Stratum

Spektakel Mariecken op unieke locatie

Conflict tussen techniek en geloof

Een middeleeuws toneelstuk in een eigentijds jasje gestoken, opgevoerd in een wetenschappelijk decor. In juni komt 'Theater in 't Groen' met de nieuwe productie 'Mariecken'. Artistiek leider Timon Blok van 'TihG' toverde het middeleeuwse toneelstuk 'Mariecken van Niemeghen' om tot een moderne versie. Hij schreef het nieuwe script, creëerde de rollen en liet zich inspireren door het Utrecht Science Park Bilthoven voor de locatie.

Door: Els van Stratum

Groenekan – Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en wordt er druk gerepeteerd. Passages worden gespeeld en uitgediept. De spelers, waaronder een aantal bekende gezichten uit vorige producties (Maike ter Wolbeek, Hilde Bout, Martijn Voerman, Diederick Vollenga, Hans Mieras, Tonneke van der Sluis, Dominique Haas, Jeroen Velthuizen, Fransien Godeke, Merlijn Vencken en Coen Teeuw) vormen samen een hechte groep. De chemie is duidelijk voelbaar. De rol van Mariecken wordt gespeeld door Ida Boogaard. Thomas Vencken kruipt in de huid van de duivel. Ondertussen ligt er een lijk op de vloer met twee huilende vrouwen eromheen, terwijl Timon de gesproken tekst volgt en aanwijzingen geeft. Af en toe wordt het spel onderbroken door een hilarisch moment en iedereen in lachen uitbarst. 'Theater in 't Groen' bracht al eerder grote producties op verschillende locaties. Voor de productie deze zomer is gekozen voor het Utrecht Science Park Bilthoven.

Timon: "Te midden van wetenschap en techniek het perfecte decor. Een gemêleerd gezelschap van zangers vormen een gelegenheidskoor. En ook hier gaat het botsen tussen twee muzikale stijlen; klassieke en religieuze klanken gaan een symbiotische relatie aan met elektronische muziek. De voorstelling is geïnspireerd op het klassieke verhaal van 'Mariecken van Niemeghen', maar dan geactualiseerd. Mariecken krijgt van de duivel de kans om de wereld te herscheppen volgens haar eigen idealen. Maar is ze in staat deze verantwoordelijkheid te dragen en kan ze als mens de consequenties van het herscheppen van het universum overzien?"

Meer berichten