Foto:

Goede buur

column Ike Bekking

Bilthoven is in transitie, ik vertel u niets nieuws! En toch is het heel spannend voor ons, de gevestigde orde. Ik werd namelijk onlangs door een collega gebeld; ze was benaderd met de vraag of ze belangstelling had om in de Kwinkelier een boekhandel te vestigen.

Pffff. Denk je met een wat geruster hart de toekomst tegemoet te zien, komt het gevaar uit een totaal onverwachte hoek.

Kan ik er iets tegen doen? Nee! Hooguit zelf naar de Kwinkelier verhuizen, helaas zijn de meterprijzen ondoenlijk voor een boekhandel, bovendien… u kent ons paleis, wie wil dáár nu weg?

De Kwinkelier richt zich op de grote ketens en dat snap ik natuurlijk, hopelijk genereert het straks véél traffic en extra traffic voor de rest van het centrum. Daar profiteert iedereen van. Mijn angst is echter dat het ten koste zal gaan van de bestaande winkels in het huidige centrum; nòg een opticien, een boekhandel of parfumerie? Het verzwakt de positie van de gevestigde orde.

De Kwinkelier heeft maar 1 belang: meters vullen! Er wordt niet gekeken naar de huidige winkels of naar de behoefte van het publiek. En als daar straks vooral ketens gevestigd zijn, waar is dan het HART?

Eind vorig jaar stapte ik even bij mijn overbuurman Arjan binnen. Ik vertelde hem dat de winkel in De Bilt gesloten zou gaan worden en dat ik het Bouwmancafé naar Bilthoven zou verhuizen. Mijn boodschap was: daar serveren we biologische taart en bonbons van Bonbon Margo uit De Bilt, een concurrent dus, terwijl jij mijn overbuurman bent.

Daarnaast was ik niet op de hoogte van de inhoudelijke verbouwingsplannen van TOP en wilde ik even aftasten of een tearoom tot de plannen behoorde. Je kunt het maar beter besproken hebben dacht ik.

Een exclusief petitfourtje voor de boekhandel was het resultaat van dit gesprek. Zo kán het gaan, als je elkaar kent en een gemeenschappelijk doel hebt.

Een taartje met een verhaal, een goede buur, sociale cohesie.

Meer berichten