Foto:

Powervrouw met eigen scholen

'Je wordt echt anders bekeken'

De Internationale Vrouwendag stond dit jaar in het teken van heldinnen. Vrouwen die zich uitzonderlijk hebben ingezet voor de rechten van vrouwen, voor gelijkheid tussen man en vrouw. Miriam Lensen uit Bilthoven ziet zichzelf beslist niet zo. Als startende ondernemer ontmoette ze wel opvallend veel weerstand op haar pad. 'Zoiets vragen ze toch nooit aan een man?'

Door Julie Houben

Bilthoven - Miriam Lensen (46) is een succesvolle zakenvrouw. Ze is directeur van Instituut HIP, dat gepersonaliseerd onderwijs aanbiedt op twee middelbare scholen, twee basisscholen en zestien vestigingen voor huiswerkbegeleiding en bijles. Dertien jaar geleden begon ze HIP met haar eerste bijles-instituut in Bilthoven en al snel volgden meer vestigingen. "Mijn methode sloeg duidelijk aan. Die draait om maatwerk: kijk per kind welke leerstijl het heeft en pas daar je onderwijs op aan in de vorm van 1 op 1 lesmomenten. We zijn tenslotte allemaal anders en leren ook anders. Dat inzicht kreeg ik gaandeweg toen ik zelf lesgaf als basisschooljuf op De Werkplaats."

In 2017 breidde ze HIP uit met de vier scholen. "Kinderen krijgen ook hier individueel les voor de kernvakken, volledig aangeboden op een manier waarop zij het beste leren. Daar krijg je blije kinderen van hoor." De scholen zijn niet goedkoop: 22.500 euro per schooljaar. "Dat is veel geld. Maar een privéschool krijgt geen toelage per kind van de overheid en moet dus alles bij de ouders 'halen'. Dat maakt het nog extra duur. Ik had het ook graag anders gezien."

Meisje in de Mini
Het klinkt bijna als een sprookje: een jonge vrouw van 33 die vanuit het niets een onderwijs-imperium neerzet dat een groot succes wordt. Toch ging het bepaald niet vanzelf. Miriam: "Toen ik begon en een lening wilde afsluiten voor mijn eerste vestiging kreeg ik die gewoon niet. Ik was een gescheiden moeder. Het feit dat ik geen partner had vonden ze te riskant. Ik weet zeker dat dit bij een gescheiden man nooit in ze opgekomen was. En toen ik de eerste school opende was het: 'Wil dat meisje in die Mini met haar huiswerkinstituut nu een heuse school beginnen?' Of wat dacht je van deze: 'Dus je hebt een eigen bedrijf, doe je dat met vriendinnen?' Ik heb me nooit iets aangetrokken van al die opmerkingen maar het zegt wel iets. Je wordt écht anders bekeken als vrouwelijke ondernemer."
Kansen
Miriam merkt wel dat vrouwen zichzelf ook niet snel als ondernemer zien. Ook bij HIP, waar veel vrouwen werken. "Laatst zei er eentje: 'Miriam, jij weet niet half hoe veel kansen jij ons geeft.' Ik spoor regelmatig goeie mensen aan om franchise ondernemer te worden van een van de HIP-vestigingen. Zelf zouden ze niet op dat idee komen. Maar na een korte opleiding van mij wagen ze dan toch de stap. En met succes. Dus ja, ik empower misschien toch meer vrouwen dan ik aanvankelijk zelf doorhad. Maar een heldin? Nee, die hangt hier aan de muur."

Meer berichten