Foto:

Diabetes Challenge

column Evelien Ribbens

Ik was een kind dat niet van sport hield. En de gymlessen vond ik vreselijk. Vooral omdat er groepjes gekozen werden bij de teamsporten en ik altijd als laatste gekozen werd. Want alle klasgenoten wisten dat ik me vooral rotschrok als er een bal naar me toe kwam.

Zwemmen kon ik wel goed. Ik zat zelfs jaren op kunstzwemmen. Synchroonzwemmen heet dat tegenwoordig. Ik stopte ermee, omdat ik van al die koprollen onderwater zoveel water in mijn neus kreeg dat ik doorlopend verkouden was. Nog steeds kan ik heel erg ver onderwater zwemmen en allerlei figuren maken op en onder water.

Een jaar of 20 geleden had ik het druk met kinderen grootbrengen, studeren en werken. Dat ik eigenlijk ook moest sporten, had ik weggestopt onder het mom "ik heb geen tijd". Totdat ik gevraagd werd door een buurvrouw: of ik ook mee ging zwemmen.

Samen met twee andere vrouwen werden we een zwemgroepje. Alle vier hadden we kinderen op de basisschool in de buurt. We praatten veel en zwommen ook hard. We hadden het over de kinderen en over werk en over wat we met die mannen van ons zouden doen als de kinderen het huis uit gingen.

En zo ontstond een zwem- én praatgroepje. Opeens bleek ik best tijd te hebben voor sporten. Nog steeds zwem ik wekelijks met een van hen en met de andere twee ben ik ook nog bevriend. Dierbare vriendschappen zijn ontstaan in de chloordampen van het zwembad.

Kortom, sporten kan best leuk zijn en ook nog eens goede vriendinnen en vrienden opleveren. In mijn eentje had ik het nooit volgehouden om wekelijks te zwemmen. In m'n eentje naar de sportschool gaan of korte of lange wandelingen maken – meestal doe ik dat niet, omdat ik dan "opeens" iets "heel belangrijks" moet doen.

Herkent u dit? Zou u best willen wandelen maar niet alleen? Vanaf half april organiseert het buurtsportteam van MENS De Bilt gezamenlijke wandelingen voor de gezelligheid en ter bevordering van een goede gezondheid. En in september kunnen wandelaars uit De Bilt meelopen met de Nationale Diabetes Challenge. Voor mensen met diabetes is wandelen erg gezond, maar eigenlijk voor iedereen, dus iedereen kan meedoen. Interesse? Kom op 27 maart om 19.00 uur naar een voorlichting hierover op de Prof Debijeweg 1 of kijk op onze website https://www.mensdebilt.nl/nieuws/nationale-diabetes-challenge-2019

Misschien ga ik zelf ook meedoen. Goed idee.

Meer berichten