Foto: Astrid van Walsem

Achter de deuren van de boekwinkel

door Astrid van Walsem

'Het culturele centrum van het dorp'

'Boeken zijn een stukje van mijn identiteit. Ik doe er heel moeilijk afstand van. Zelfs mijn favoriete jeugdboeken staan nog in de kast zoals De Kameleon, Heidi en Dubbele Lotje. Maar soms moet ik een beetje ruimte maken in de boekenkast.' Ike Bekking, eigenaresse van Bilthovense Boekhandel.

Bilthoven - Je duwt de deur open en je treedt de wereld van de boeken binnen. Ze liggen en staan er in allerlei formaten en zijn er in verschillende genres. En achterin staan de jeugdboeken. De wijzers van de klok staan even stil en iedereen krijgt alle tijd om het boek te vinden waar het hart sneller van gaat kloppen.


Ike: 'Mijn levensdoel is deze boekwinkel. Ik wil het hier gezellig hebben. Dat klinkt misschien flauw, maar ik haal mijn dagelijkse portie vitaminen hieruit. Daarnaast organiseer ik lezingen als meerwaarde van de winkel. Met deze boekwinkel probeer ik het culturele centrum van het dorp te zijn. Daar waar je vroeger de dorpspomp had waar iedereen nieuwtjes uitwisselde, heb je nu deze boekwinkel. Hierdoor krijg ik ook een persoonlijke binding met de klant en die is heel belangrijk. Sinds 1 maart 2012 zit ik in dit pand. Ik heb bewust voor Bilthoven gekozen. Het lezerspubliek in dit dorp wil graag een groot aanbod en dat maakt het voor mij uitdagend. Ik probeer een zo'n divers mogelijk assortiment te hebben en richt mij op het hoger segment. Samen met mijn team besteden wij veel aandacht aan de boeken die wij selecteren en als je daar veel positieve reacties op krijgt, dan doet dat je goed.
Wij proberen de klanten een beleving te geven. Dat klinkt nu echt als zo'n modewoord, maar wij doen dat al heel lang. Je kunt hier op je gemak rond snuffelen en zelfs een kop koffie drinken. De tijd dat je als ondernemer wacht, totdat de klant naar jou toekomt, is voorbij. Het is aan jou om de klant, in ons geval de boekenlezer, aan ons te binden. Mijn collega's en ik hebben een groot aantal titels in ons hoofd zitten. Wanneer iemand een boek zoekt, weten wij door de juiste manier van vragen stellen bij het perfecte boek uit te komen. En ik kan trots zeggen dat wij daar vaak complimenten over krijgen.'

Meer berichten