Organisatoren Jan, Ankie en Anneke zijn er klaar voor. FOTO: Julie Houben
Organisatoren Jan, Ankie en Anneke zijn er klaar voor. FOTO: Julie Houben (Foto: )

Korenfestival 2019 met negen koren

Door Julie Houben

Voor elke zangliefhebber wat wils

Zingen maakt blij en samen zingen helemaal. Steeds meer mensen zitten in een koor en genieten van hun wekelijks zangavondje met elkaar. Wist u dat in de gemeente De Bilt ruim twintig koren actief zijn? Zaterdag 30 maart geven negen van hen een kort optreden op het Korenfestival De Bilt.

De Bilt - Het is alweer de zevende editie van dit tweejaarlijkse evenement. Het eerste festival was in 2006. Toen ontstond het idee om alle Biltse koren bij elkaar te brengen zodat zangliefhebbers een middag van al die verschillende genres kunnen genieten. Het werd een groot succes. Er kwamen ruim 500 bezoekers.

"Het leuke is dat je de hele middag in en uit kunt lopen", vertelt Jan Sondervan, een van de vier organisatoren van dit jaar. "Het is heel laagdrempelig, ook vanwege de korte optredens. Sommige bezoekers komen alleen voor hun favoriete koor, anderen blijven de hele middag. Tussendoor doen ze even een drankje en komen ze allemaal andere muziekliefhebbers tegen. Het is echt een bijzondere sfeer."

Het Korenfestival is nadrukkelijk geen wedstrijd, vertelt Ankie de Niet, mede-organisator: "Aan het einde van de dag krijgen alle deelnemende koren een advies van drie professionele zang-experts. Dat zijn tips op het gebied van muzikaliteit, presentatie en repertoire. Dat is het hoogtepunt van de middag, echt leuk om te horen waar ze mee komen. En daarna is er nog een muzikale verrassing met een stukje interactie met het publiek."
Dit jaar bezocht mede-organisator en zang-expert José Scholte ook vooraf enkele koren tijdens een repetitie voor een kijkje in de keuken en wat tips. De koren waardeerden dit zeer.

Anneke Iseger presenteerde het festival al eens en vangt dit jaar als gastvrouw alle koren op. "Het plezier in zingen spat er vanaf de hele dag. Een ideale middag voor mensen die overwegen zelf te gaan zingen maar niet weten wat voor soort koor bij hen past. De meeste koren kunnen wel nieuwe leden gebruiken. Vooral mannen!"

 

Meer berichten