Annika met haar eigen Van Gogh. 'Schilderen is een van mijn vele hobby's'. FOTO: Julie Houben
Annika met haar eigen Van Gogh. 'Schilderen is een van mijn vele hobby's'. FOTO: Julie Houben (Foto: )

Annika wil op een boerderij werken

door Julie Houben

'Ik ben meer dan mijn beperking'

Deze week is het de Autismeweek. Hierin vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land. Thema is dit jaar 'Autisme Werkt!'. Annika uit Bilthoven is blij met het thema. 'Ik wil heel graag een baan maar dat wordt niet gemakkelijk.'

Bilthoven - Annika Zentjens (16) heeft PDD- NOS. "Dat betekent dat ik moeite heb met het leertempo op school en dat ik gevoeliger ben voor prikkels dan de meeste mensen," vertelt ze. Op een reguliere school werkt het voor Annika niet. Daarom zit ze op een voortgezet speciaal onderwijs (vso)-school in Zeist. Maar daar is ze ook niet echt op haar plek. "Mijn medeleerlingen hebben allemaal 'wat' en de meesten zijn behoorlijk druk, wat niet echt helpt voor mijn concentratie. Bovendien word je best klein gehouden op een vso-school. Ze gaan vooral uit van wat je allemaal niet kunt in plaats van wat je wel kunt."

Annika is heel stellig: "Als je een vorm van autisme hebt, word je in het hokje geplaatst van 'iemand met een beperking'. Natuurlijk heb ik mijn beperkingen, maar ik heb ook talenten en ambities, net als ieder ander mens." Schilderen is een van de vele dingen die ze graag doet. Trots toont ze haar Van Gogh-replica. Ook geschiedenis is een passie, net als piano spelen. Ze ziet zichzelf zo als assistent curator aan de slag gaan in een museum en rondleidingen geven. "Maar dat gaat dus niet. Met mijn vso-diploma voldoe ik niet aan de de eisen voor de opleiding die je daarvoor nodig hebt."

Haar grootste droom is op een melkveebedrijf werken. "Ik ben gek op dieren. Die oordelen niet over je. Wat me ook aantrekt in het werk op een boerderij is het buiten zijn en lekker veel actie. Vooral het voeren en melken is iets voor mij. Maar ook hier geldt: er is geen opleiding vanuit het vso. En wat stageplekken op dit gebied betreft heeft school alleen connecties met zorgboerderijen. Ze snappen niet dat ik graag op een normale boerderij wil meedraaien. Al is maar voor een dag."

 

Meer berichten