Fysiomanueeltherapeut Judith:veelzijdige beweging, gezonde voeding en de happy mind in beeld, dat zijn de pijlers in de blauwe zones
Fysiomanueeltherapeut Judith:veelzijdige beweging, gezonde voeding en de happy mind in beeld, dat zijn de pijlers in de blauwe zones (Foto: )

Blauw De Bilt: Samen gezondheid

door Astrid van Walsem

'Gezonder en ouder worden'

Ze heten blauwe zones, de zes plaatsen in de wereld waar mensen gezonder, gelukkiger en langer leven dan ergens anders op de wereld. Judith Verbeek van de Beweegruimte is geïnspireerd door de theorie achter de blauwe zones en het Positieve Gezondheidsmodel en wil van De Bilt een blauwe zone maken.

De Bilt - Judith: 'Mijn doel is om het gedachtengoed van Positieve Gezondheid te delen en te verspreiden, zodat we elkaar ermee kunnen versterken. Ingrediënten hiervoor zijn o.a. veel fysieke activiteit, natuurlijke voeding, deel uitmaken van een groep en hieraan betekenis kunnen toevoegen.
Machteld Huber is de bedenker van Het Positieve Gezondheidsmodel waarbij zij gekeken heeft naar de bevindingen uit de blauwe zones. Hoe gezond je bent, hangt van veel verschillende factoren af. Iemand kan bijvoorbeeld nekklachten hebben, maar de vraag is hoe zijn deze klachten ontstaan? Als iemand 's nachts wakker ligt vanwege geldproblemen, is dat waarschijnlijk de oorzaak. Zo iemand heeft meer nodig dan alleen fysiotherapie. Hoe mooi is het dan als er iemand in De Bilt is die kan helpen om meer grip te krijgen op jouw financiële situatie. Ik geloof heel erg in het opladen van gezondheid. Je bent niet van de een op de andere dag plotseling ziek. Onderweg heb je kleine stapjes gezondheid verloren. Denk hierbij aan het vele zitten tijdens werkdagen, regelmatig bewerkte voeding tot je nemen, je lange tijd gejaagd of geïrriteerd voelen, weinig ruimte nemen voor dat wat jou van binnenuit beweegt en niet uitgerust wakker worden 's ochtends. Het zijn allemaal tekenen van het verlies van kleine beetjes gezondheid. Het ziek zijn, een diagnose krijgen, kan een uiteindelijk gevolg daarvan zijn. Ik wil mensen wakker maken voor al hun gezondheid, zodat zij eerder actie kunnen ondernemen. Het gaat niet alleen op het wegkomen of bestrijden van 'ziek zijn' maar het gaat om de focus op vitaal- en gezond zijn. Ruim 80% van de Westerse ziekten zijn welvaartsziekten. Deze ziekten zijn te beïnvloeden door leefstijl en dat is goed nieuws. Tegenwoordig doen wij veel op de automatische piloot. Het is nu de tijd voor een shift naar meer bewust leven. Op die manier krijgen we weer vertrouwen in ons eigen herstellend vermogen. Kijk wat er echt bij jou past en voorkom ziekte. Belangrijk is om van binnen naar buiten te werken. Met Blauw De Bilt wil ik graag mensen met elkaar verbinden die elkaar versterken en relevante kennis samen delen. Dat gaat door alle lagen heen: Van professional tot ervaringsdeskundige, betrokken in de zorg, onderwijs of gemeente: Gezondheid is van iedereen. Wanneer we onze kennis delen, kunnen wij er allemaal plezier van hebben. Het begint met een persoon, daarna de directe omgeving en daarna de woongemeenschap. Ik hoop dat steeds meer mensen de wijsheden van de blauwe zones ontdekken, zodat wij met elkaar kunnen genieten van een gezond, gelukkig en lang leven.' blauwdebilt.nl

Meer berichten