Boomstammen zijn een goeie vindplek voor insecten. De kinderen kijken aandachtig toe. FOTO: Christ-Jan Nederlof-IVN
Boomstammen zijn een goeie vindplek voor insecten. De kinderen kijken aandachtig toe. FOTO: Christ-Jan Nederlof-IVN (Foto: Christ-Jan Nederlof-IVN)

Bodemdiertjes zoeken in het bos

Door Julie Houben

'De grote kever was het leukst'

De lucht is dreigend en het blijft ook niet droog. Maar daar trekken de 10 kinderen en hun begeleiders van IVN De Bilt zich niets van aan. Veel te leuk om samen bodemdiertjes te gaan zoeken in het bos. Laarzen en regenjassen aan en gaan!

De Bilt - Elke twee weken op woensdagmiddag organiseert IVN De Bilt een natuuractiviteit voor kinderen van 6 t/m 10 jaar. Dan gaat een groepje kinderen met begeleiders op ontdekkingsreis in de bossen rond het Paviljoen Beerschoten.

Deze woensdag staan de bodemdiertjes op het programma. Wat krioelt er allemaal op en onder de grond? De kinderen krijgen eerst in het Paviljoen een introductie van Manja Verheijen (56). Zij heeft de kinderactiviteiten van IVN De Bilt 6 jaar geleden opgezet en begeleidt nog regelmatig de middagen samen met 1 of 2 andere vrijwilligers. "Het enthousiasme van de kinderen is zo leuk. Het begint al met de voorpret als we ze binnen kennis laten maken met wat ze in het bos allemaal kunnen tegenkomen. Ik zoek dan leuke weetjes op, bijvoorbeeld dat spinnen blauw bloed hebben en dat een oorwurm kan vliegen. Dat vinden ze geweldig."

Maar het buiten rondstruinen is natuurlijk het leukst. "We draaiden een boomstam om en daaronder krioelde het van de pissebedden!" vertelt Anna-Geesje (9) enthousiast. "Verder zagen we regenwormen, duizendpoten, een paar slakjes en een grote kever. Die vond ik leukst want die had ik nog niet eerder gezien."

Soort padvinderij
Na afloop knutselen de kinderen van klei de bodemdiertjes die ze gezien hebben. Levi (8) is met een spin bezig, Anne-Geesje maakt een oorwurm, haar lievelingsinsect. En dan is het alweer half 5 en druppelen de ouders binnen. Jiska Tiemersma, moeder van Levi: "Dit is echt leuk! Ik las er wel eens over in de krant maar had niet door dat het zo leuk was. Het is een soort padvinderij, maar dan op woensdagmiddag. De kinderen zijn lekker buiten en leren spelenderwijs over de natuur. Levi gaat bijna altijd. Hij verheugt zich al op de ringslang-activiteit op 17 april. Als er nog plek is, want met 10 kinderen maximaal zit het zo vol."

Samen op ontdekkingsreis door de natuur

IVN De Bilt organiseert bijna het gehele jaar door elke twee weken op woensdagmiddag een activiteit voor kinderen van 6 t/m 10 jaar. Alle soorten planten en dieren die in onze directe omgeving leven komen voorbij, waarbij het doen en ontdekken centraal staan. Ook worden er soms hutten of vlotten gebouwd. Het maximum aantal deelnemers is 10, kosten 3,5 euro per keer. Aanmelden gaat per mail, maar doe het wel snel. De ringslang-activiteit op 17 april is al vol! www.ivn.nl/afdeling/de-bilt-eo/activiteiten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden