Buurtbewoners, groot en klein, werken samen aan hun natuurspeeltuin (in het witte shirt: Eric Maathuis)
Buurtbewoners, groot en klein, werken samen aan hun natuurspeeltuin (in het witte shirt: Eric Maathuis) Julie Houben

Buurtbewoners adopteren speeltuintje

16 juli 2021 om 09:13 Maatschappelijk

Wat doe je als je een verouderd speeltuintje voor je deur hebt waar geen kind nog plezier aan beleeft? Buurtbewoners rond de Lester Pearsonweg in De Bilt namen het heft in eigen handen. Ze adopteerden het aftandse buurtspeeltuintje en toveren het samen om tot een natuurspeeltuin. ‘Heel leuk om dit met elkaar te doen.’

De Bilt - Het plan ontstond tijdens een buurtfeest, vertelt Eric Maathuis (32), een van de initiatiefnemers en vader van drie kleine kinderen. “Dit speeltuintje ligt beschut tussen de huizen. Een ideale plek voor de kleine kinderen uit de buurt om lekker dicht bij huis te spelen. Maar het grote klimtoestel met glijbaan was verouderd, de wipkippen stonden er verlaten bij en ook het kleine voetbalveldje was niet meer bespeelbaar omdat de zijkanten zo waren ingezakt dat de ballen altijd de struiken in rolden. Bovendien was er een kans dat de gemeente de hele speeltuin zou opdoeken. Er is maar beperkt geld voor onderhoud van speeltuinen en die van ons stond niet op de lijst van speeltuinen die een upgrade zouden krijgen.”

De buurt rondom de speeltuin is een actieve buurt. Het idee om de speeltuin te adopteren en het beheer over te nemen van de gemeente werd door iedereen toegejuicht. Dat betekent ook dat je als bewoners zelf voor de financiering van zowel de vernieuwing als het onderhoud moet zorgen. Daarvoor zetten de buurtbewoners een crowdfundingsactie op touw, waar ze zelf ook naar draagkracht aan bijdroegen. 

Alles is circulair
Toen moest er een plan komen. Eric: “We waren het er al snel over eens dat we onze nieuwe speeltuin volgens het principe ‘natuurlijk spelen’ gingen maken. Dat betekent dat je zo veel mogelijk met natuurlijke materialen werkt en dat je maximaal ruimte biedt om kinderen hun eigen spel te laten spelen. Het speeltoestel met de glijbaan hebben we wel laten staan en opgeknapt. De gemeente doneerde de grondplaten omdat die onveilig waren geworden. Daarna hebben we het voetbalveldje geëgaliseerd en opnieuw gras ingezaaid. De wipkippen zijn weg en op die plek komt onze ‘piece de resistance’: een heuveltje met een waterpomp, met daaronder twee waterwegen van boomstammen die uitkomen op grote natuurkeien. Vanaf de keien loopt het water een zandpartij in, waar kinderen kunnen kliederen en dammetjes bouwen. Water is top voor kleine kinderen, daar kunnen ze uren zoet mee zijn. Alles is circulair. Zo komt het zand voor de heuvel van de nieuwe wijk hier verderop in aanbouw. De bouwers moesten het kwijt, wij konden het goed gebruiken. Mooi toch?”

“Vier weken geleden zijn we begonnen. Elk weekeinde en soms ‘s avonds zijn we bezig, met wie er maar tijd heeft. Vandaag leggen we de graszoden op het heuveltje. De volgende stap is de pomp aanschaffen en plaatsen. Het is echt heel leuk om dit met elkaar te doen. Ik kan het andere buurten zeker aanraden.”

Julie Houben

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie