Foto:

Open Joodse huizen

Column Evelien Ribbens

Op 4 mei werk ik mee aan het mooie project Open Joodse Huizen. Er worden verhalen verteld over Joodse mensen die gewoond hebben in Utrecht en soms wel, door bijvoorbeeld onder te duiken, en meestal niet de oorlog hebben overleefd.

Ik ga het verhaal vertellen van het gezin Perel dat gewoond heeft aan de Oudegracht 339. Een verhaal met een gitzwart einde. Er is over dit gezin vrij veel te vinden op internet. Dat is mooi, want daarom kan ik ook vertellen hoe dit gezin, vermoedelijk, leefde. Hun geschiedenis stopte op 11 juni 1943 en ze lieten niemand na.

Mijn Joodse oma Betsy heeft de oorlog overleefd maar bijna al haar broers, zussen, nichten en neven, ooms en tantes zijn vermoord. Ach, niet zomaar vermoord. Families zijn vernietigd zoals het de bedoeling was alle Joden te vernietigen. Van mijn eigen Joodse familie weet ik hoegenaamd niets. Oma en mijn vader en mijn tante Herna uit Israël konden er niet over praten. Dat hoor je vaak. Mijn oma moest een ster dragen, weet ik en mijn vader werd ontslagen bij de bank waar hij werkte want half-Joden mochten daar niet meer werken. Hij is vanuit Rotterdam naar Groningen verhuisd. Maar wat hij daar heeft gedaan? Hoe hij heeft overleefd? Geen idee. Mijn, niet Joodse, moeder vertelde wel wat. Over de hongerwinter. Was ook heel vreselijk. "Jij had het maar makkelijk, daar in Groningen, daar was eten" zei ze tegen mijn vader. Ook met elkaar praatten ze niet over de verdwenen Joodse familie.

Soms gaan er stemmen op dat het wel mooi geweest is met herdenken. Daar ben ik het radicaal mee oneens. Die oorlog was, zoals alle oorlogen, vreselijk en we herdenken onder andere in de, helaas wat ijdele, hoop dat de verschrikkingen uit die oorlog niet meer moeten voorkomen. Alleen de alleroudsten onder ons hebben de oorlog nog bewust meegemaakt. Vraag aan hen hoe het was. En heeft u zelf nog herinneringen; deel ze met ons. Wie weet, helpt het. Kom naar Utrecht op 4 mei en luister naar de verhalen die verteld worden.

Kijk op: Openjoodsehuizen.nl.

Meer berichten