Afbeelding
Foto:

Bergopwaarts

31 augustus 2021 om 14:00 Column

Afgelopen week liep ik op een prachtig bergpad op 2000 meter hoogte. Rondom mij zag ik de schitterende Alpen rondom Flachau (Oostenrijk). Ik genoot van het uitzicht en bedacht filosofisch hoeveel uitspraken er wel niet zijn met betrekking tot de bergen:

Gouden bergen beloven… 

Aan de voet van een berg staan… 

Er als een berg tegenop zien….

Bergafwaarts gaan…. 

Haren die te berge rijzen… 

Bergen werk verzetten….

Kom in actie!

Het waren er zo maar een paar die mij te binnen schoten, terwijl we met ons gezin naar de top van de Kogelalm klommen. Tegelijkertijd bedacht ik mij, dat er na de vakantie ook weer “bergen werk zijn te verzetten”. Kinderen gaan weer naar school en klimmen langzaam weer een stukje hogerop. Anderen gaan, net als ik, weer aan het werk en zullen eerst een berg achterstallig werk moeten wegwerken voordat de blik weer vooruit kan.

Ook het verenigingsleven komt na de coronacrisis weer langzaam op gang. Gelukkig wordt er weer meer mogelijk. Echter, alles moet wel opnieuw georganiseerd en geregeld gaan worden. Veel vrijwilligers hebben zich de afgelopen maanden al gebogen over de vraag: “Hoe gaan we met z’n allen weer bergopwaarts?” Met alle extra regels is het soms een taak waar men als een berg tegenop ziet. Maar het verleden heeft ons geleerd, dat als het wolkendek opklaart en duidelijk is wat er gedaan moet worden, de top in het zicht is en we met elkaar bergen werk kunnen verzetten!

Bent u de bank na al het corona thuiszitten ook zat? Heeft u inmiddels ook genoeg Netflixseries gekeken? Ja? Kom dan in actie en meldt u aan als vrijwilliger om samen met anderen die bergen werk te verzetten en de zon weer te laten schijnen. Wees niet bang, u hoeft zich echt niet “over de top” te werken. Met één of twee uur vrijwilligerswerk per week kan er al heel veel gedaan worden! Een mooi voorbeeld is een vrijwilliger bij de Dierenweide, die één keer per week met veel plezier de dieren wil verzorgen. Dat kost geen dagen werk en de dieren van de Dierenweide en alle andere vrijwilligers en bezoekers zijn daar wel enorm blij mee! En zo zijn er tal van leuke dingen in het dorp te doen waar u veel voldoening en waardering uit kunt halen.

Dus, al wandelend en filosoferend tussen de bergen zeg ik: Trek allemaal de stoute (wandel)schoenen aan; ga aan de voet van de berg staan, kijk omhoog en draag een steentje bij aan het opnieuw opstarten van alle leuke en mooie dorpse activiteiten! Samen breken we de voor ons liggende berg werk steentje voor steentje af en laten we Maartensdijk na de coronacrisis weer bergopwaarts gaan. Doet u ook mee?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie