Lisette Bergsma van Idea Bibliotheek Bilthoven: 'We beginnen Mama Lokaal altijd met het voorleesmoment.'
Lisette Bergsma van Idea Bibliotheek Bilthoven: 'We beginnen Mama Lokaal altijd met het voorleesmoment.' Foto: Julie Houben

Mama Lokaal: voor en door ouders

31 augustus 2021 om 14:28 Lokaal/Activiteiten

Voor ouders en hun jonge kinderen is het een leuk én educatief uitje: de woensdagochtend bij Mama Lokaal in de bibliotheek in Bilthoven. Eerst wordt er voorgelezen, daarna spelen de kinderen en wisselen de ouders uit wat hen bezighoudt. ‘Het is fijn om opvoedkwesties met elkaar te delen’.

Bilthoven - Rianne Tooten (39) komt al sinds 2019 naar Mama Lokaal met haar nu driejarige dochter Nadine. Ze vertelt: “We kijken er echt naar uit. Nadine geniet van het voorleesmoment en daarna komt de doos met speelgoed. Terwijl zij speelt met de andere kinderen, waarvan ze de meesten inmiddels wel kent, klets ik bij met de moeders, oppas(groot)ouders en af en toe vaders die aansluiten. Het is een leuk uitje maar ik heb er ook echt wat aan. Zeker in het begin, toen ik zat met vragen over dingen als slaapjes. De meeste van mijn vrienden hebben oudere kinderen. Hier trof ik ouders die in dezelfde fase zaten. Heel fijn. Er zijn regelmatig thema’s of workshops voor ons als ouders en soms gaan de kinderen knutselen. Genoeg te beleven en te leren dus. Ik blijf voorlopig zeker komen.”

Mama Lokaal is er voor en door ouders en is een samenwerking van Ouders Lokaal en Idea Bibliotheek Bilthoven. Lisette Bergsma (45), voorleesconsulent en BoekStartcoach bij de bibliotheek en zelf moeder van vier kinderen, verzorgt de ochtenden samen met een vrijwilliger vanuit Ouders Lokaal. “Ik doe het voorleesmoment meestal. Dat vind ik heerlijk om te doen en ook belangrijk. We geven ouders zo mee hoe leuk voorlezen is en hoe ook hún kind hiervan geniet.” 

Natuurlijk zijn niet alle kindjes het hele voorleeskwartier geboeid maar dat geeft niet, aldus Lisette. “Niets moet, alles mag. Dat is de kracht van Mama Lokaal. We organiseren deze ochtenden sinds april 2018 en het voorziet duidelijk in een behoefte. Meestal zijn er zo tussen de 5 en 10 ouders en oppas(groot)ouders met hun kinderen. Zelf geniet ik ook van het onderlinge contact. We worstelen als opvoeders allemaal wel eens met dingen en hier kun je dat gewoon met elkaar bespreken. Slaapjes, gedoe met eten, de peuterpuberteit: het is fijn om te horen dat je niet de enige bent die het soms even niet meer weet.” 

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Mama Lokaal is op zoek naar vrijwilligers -moeder, vader, oppas(groot)ouder- die het leuk vinden om deze ochtenden te begeleiden. Dit doe je samen met Lisette of een ervaren mede-vrijwilliger. Mama Lokaal is elke woensdagochtend open van 10.00 tot 11.30 uur. Als vrijwilliger ontvang je ouders en hun kinderen en voorziet hen van iets te drinken. Je vindt het leuk om af en toe met de kinderen te knutselen, denkt mee over de maandelijkse activiteit en je helpt mee met de organisatie hiervan. Daarnaast ben je communicatief en ga je gemakkelijk het gesprek aan met ouders over dingen die hen bezighouden rond o.a. de opvoeding. Interesse? Mail naar debilt@ouderslokaal.nl.

Julie Houben

“Het is fijn om ervaringen van andere ouders te horen”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie