Anne Brommersma geïnterviewd op Nieuw Bureveld.
Anne Brommersma geïnterviewd op Nieuw Bureveld.

Er gebeuren mooie dingen in De Bilt

30 augustus 2021 om 11:11 Natuur en milieu

We ontmoeten wethouder Anne Brommersma op een zonnige morgen bij de Landwinkel de Hooierij aan de rand van De Bilt. Deze plek koos Brommersma specifiek uit omdat dit een prachtig voorbeeld is van duurzaam leven. 

De Bilt - Kijk je even rond bij de Hooierij dan springt duurzaamheid je direct in het oog. In de landwinkel kun je terecht kunt voor natuurlijke, verse en heerlijke streekproducten rechtstreeks van het land. Op het dak liggen veel zonnepanelen. De Hooierij is daardoor energieneutraal. Veel Biltse bewoners hebben bij de Hooierij via Coöperatie Biltstroom geïnvesteerd in 300 zonnepanelen, bijvoorbeeld omdat hun eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Daarnaast wil de boerderij graag samenwerken met Stichting Herenboeren. En werken er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zelf heeft Brommersma er ook eens vrijwillig snoeiwerk gedaan: “Dat was genieten ook door de prettige sfeer die er heerst op de Hooierij.”

Duurzaamheid is samenwerken

Duurzaamheid was al een belangrijk thema. Door het IPCC-rapport is het nog urgenter geworden. Anne: ‘Om duurzaamheid te bevorderen heeft de gemeente een rol maar ook de inwoners en Biltse organisaties. Samenwerking is essentieel om stappen te kunnen zetten’. Zo werkt de gemeente onder andere aan schone energie, warmtetransitie, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Dit kan de gemeente niet alleen. Voor de warmtetransitie werkt de gemeente samen met het Waterschap, de Provincie en woningbouwvereniging SSW. Ook Biltse bewoners zijn belangrijk partners. Brommersma: ‘Ik ben blij met inwoners die werken aan duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die actief zijn om biodiversiteit te bevorderen of zonnepanelen op hun dak leggen en hun huis isoleren, dat is toch fantastisch! De gemeente zorgt op haar beurt dan weer voor een energieloket waar inwoners alle informatie kunnen vinden die zij nodig hebben via JouwHuisSlimmer.nl”

De Biltse Week van de Duurzaamheid

De Biltse Week van de Duurzaamheid laat zien dat iedereen zijn steentje kan bijdragen om de gemeente De Bilt duurzamer te maken. Het KNMI geeft les aan basisscholen over klimaatverandering. Er komt een workshop over duurzaam ontspullen. Je kunt mee werken een moestuin winterklaar te maken. Maar ook op diverse plaatsen kun je je banden op spanning laten brengen. Brommersma: ‘Laat je inspireren door een activiteit te bezoeken. Of organiseer zelf een actie die duurzaamheid bevordert. Zo maken we samen De Bilt duurzamer’.

Week van de Duurzaamheid

De Biltse Week van de Duurzaamheid is van 8-16 oktober 2021. De gemeente nodigt alle inwoners en organisaties uit een duurzaamheidsactiviteit te organiseren die valt onder de 17 Global Goals. Op www.duurzaamdebilt.nl vindt u alle activiteiten. U bent van harte welkom deel te nemen aan dit gevarieerde programma.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie