Edwin Plug
Edwin Plug

Vriendschap

4 augustus 2021 om 10:32 Algemeen

Afgelopen vrijdag was het de Internationale dag van Vriendschap; een dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om het belang van vriendschap te benadrukken. Vriendschap in het algemeen en vriendschap tussen verschillende culturen in relatie tot de (wereld) vrede.

Naar aanleiding van deze Internationale dag van Vriendschap realiseerde ik mij, dat vriendschap voor mij heel belangrijk is en dat ik veel waarde hecht aan echte vriendschappen. Hoe waardevol is het als je weet dat je vrienden hebt die 24/7 voor je klaar staan als je ze nodig hebt en dat ik mij realiseer dat ik ook 24/7 voor hun klaar sta? Gelukkig hebben wij als gezin diverse van dit soort vrienden. Dierbare vriendschappen die ook al veel dierbare momenten hebben gegeven.

‘Vriendschap betekent voor elkaar klaar staan en samen herinneringen maken’  

Soms wonen vrienden heel dichtbij. Soms echter ook verder weg. Zo hebben wij al bijna 30 jaar vrienden in Schotland en heb ik ook nog altijd intensief contact met het gastgezin waar ik een aantal jaren geleden tijdens een uitwisseling in Miescisko (Polen) heb gelogeerd. Ik versta mijn Poolse vrienden niet (maar Google Translate werkt uitstekend) en er zijn tal van culturele verschillen. Desondanks voelen we ons in vriendschap verbonden. Tijdens International Friendship Day moest ik hieraan denken en hoe bijzonder en waardevol dit soort vriendschappen zijn.

Helaas is het niet vanzelfsprekend, dat mensen altijd 24/7 op vrienden kunnen terugvallen. Niet iedereen heeft vrienden om samen leuke dingen mee te doen. Daarom zet ik mij graag in als vrijwilliger om anderen een mooie dag te bezorgen. Via mijn werkgever zet ik mij een aantal dagen per jaar in voor het KPN Mooiste Contact Fonds; een fonds dat ervoor zorgt, dat mensen die dit zelf niet meer lukt een mooie dag te geven. Ik ben als begeleider ooit mee geweest met ouderen naar het Rijksmuseum en deze week ga ik als begeleider met een groep naar The Sound of Music. Iemand op die manier een mooie dag bezorgen geeft ontzettend veel voldoening. En naar mijn idee is dat ook “vriendschap”. Vriendschap betekent immers ook voor elkaar klaar staan, elkaar helpen en samen herinneringen maken. Hoe mooi is het om op die manier voor even een “vriend” te zijn voor mensen die dat hard nodig hebben.

Ik hoop dat met mij anderen ook op deze manier een “vriend” willen zijn voor mensen die extra aandacht kunnen waarderen en ik hoop van harte dat ik mij als vrijwilliger vanaf september ook weer in kan zetten om mensen samen te brengen tijdens “Aan de Keukentafel”, een plek waar overigens al meerdere vriendschappen zijn ontstaan.

Column van Edwin Plug

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie