Afbeelding
Foto:

Zomervakantie

Algemeen

En dan begint de zomervakantie... Nog altijd, ook al ben ik 55, voel ik in de laatste dagen voor we vertrekken een bepaalde opwinding.

Het dorp loopt leeg, de stemming is uitgelaten, lanen en straten worden stil, er zijn geen of minder file’s, het is rustig in de supermarkt en uit buurtuinen komt minder geluid. Het is die week, dat de basisscholen net gesloten zijn en de eersten met vakantie zijn vertrokken dat het verschil zo voelbaar is. Daar houd ik van.

Het is die fase van afronden aan de ene kant en verwachtingsvol plannen maken aan de andere kant. Achterstallig strijkwerk wegwerken, de ijskast leeg maken, bureaus opruimen en nu echt die laatste klusjes afronden, want thuiskomen in chaos voelt voor mij als 0-1 achterstaand.

In de dagen voor de vakantie worden dus de nodige puntje op de i gezet. Maar! Zonder stress of druk. Dat was vroeger met drie kleine kinderen en een baan wel anders….

Heel anders dan eind december, dan heb ik er een handje van om alles naar januari te verschuiven. Een soort van “dat zien we dan wel weer”, nu eerst december overleven. Want in januari liggen er 12 nieuwe maanden, maagdelijk, in het verschiet. Dan is er zo’n sfeer van: nieuw jaar; nieuwe kansen!

Na de zomervakantie dan gaan we dus voor een frisse start!

Want in september is er ‘werk-aan-de-winkel’. Dan begint het belangrijkste seizoen van het jaar. Met eerst de boekenbeurs en dan al heel snel de kinderboekenweek en dan volgen diverse ‘hoogtepunten’ elkaar in ras tempo op. De belangrijkste titels verschijnen in het najaar omdat dan de cadeauperiode aanbreekt en verkoopkansen, volgens de uitgevers, het grootst zijn. Dan wordt het dringen voor de nieuwe boeken. Welke titels worden prominent gepresenteerd en welke verdwijnen direct in de kast? Welke auteurs komen in het nieuws en worden besproken in kranten en tijdschriften?

Maar nu dus even niet. Heerlijk!

Ik wens u een mooie zomer!

Column Ike Bekking

advertentie
advertentie