Rob van Maanen klaar om te gaan genieten van zijn pre pensioen
Rob van Maanen klaar om te gaan genieten van zijn pre pensioen Foto: Astrid van Walsem

Rob neemt na 42 jaar afscheid van het onderwijs

Algemeen

Een bescheiden man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een echte verbinder. Dit zijn enkele kernwoorden die betrekking hebben op Rob van Maanen die na 42 jaar bijna in stilte door de achterdeur vertrokken is.  

De Bilt - Rob van Maanen (65) noemt zichzelf een laatbloeier en wist lange tijd niet wat hij wilde gaan doen. De keus om uiteindelijk voor de PABO te kiezen, bleek een schot in de roos te zijn en het begin van een mooie carrière in het onderwijs.
Rob begon als groepsleerkracht in 1979 op de Poolster waar hij zijn vrouw leerde kennen en de twee zijn nog altijd gelukkig samen. Enkele jaren later werd Rob gevraagd voor de functie van locatie directeur, omdat zijn betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel toen al opvielen. Vervolgens trad hij in dienst van de Stichting Delta de Bilt als directeur in algemene dienst en hielp hij meerdere basisscholen in de Bilt door zware tijden heen. Zo bekleedde hij gedurende drie jaar de functie van interim directeur op de Theresiaschool in Bilthoven en de Martin Luther King school in Maartensdijk. Als laatste hielp Rob de Van Dijckschool uit een diep dal omhoog te klimmen en met succes. Op zijn laatste werkdag nam hij op deze school afscheid van het onderwijs. Rob: “Vroeger was het vak leerkracht echt een serieus ambacht. Tegenwoordig word je als leraar meer afgerekend op toetsresultaten dan op vakmanschap en dat vind ik jammer. Een kind is een heel pakket en niet slechts een uitkomst van een toets. Geef kinderen de tijd om te groeien. Een mooie ontwikkeling in het onderwijs vind ik dat er tegenwoordig meer gekeken wordt naar de verschillende niveaus binnen een klas. Er wordt hier veel beter op ingespeeld dan vroeger. Verder is het lesaanbod veel gevarieerder en ik ben ook groot voorstander van het aanbieden van boeiend onderwijs aan alle kinderen en niet alleen aan de uitblinkers. Een school is eigenlijk een maatschappij in het klein. Het is interessant om te kijken als leerkracht en/of directeur welke rol je hierin kan spelen. Door de jaren heen heb ik veel geleerd, onder andere door mijzelf te focussen op mijn successen, de dingen die ik goed kan. Als directeur wordt vaak verwacht dat je alles kan, maar dat is bijna onmogelijk. Ik ben gaan inzien dat het veel effectiever is om bij zaken waar ik minder goed in ben de hulp van collega’s in te schakelen. Een wijze les die ook toepasbaar is op kinderen. Door bij kinderen de focus te leggen op de zaken die zij goed kunnen, groeit hun zelfvertrouwen en zitten zij lekkerder in hun vel.
Het teamgevoel binnen een schoolteam vind ik als directeur heel belangrijk. Door saamhorigheid bereik je veel samen. Als een team goed staat, is dat de belangrijkste successleutel van een goede school. Het onderwijs is een boeiend vak, alleen jammer dat er zo weinig mannen voor dit beroep kiezen, maar dat verandert hopelijk in de toekomst. Ik ga het onderwijs zeker missen, maar het is wel lekker dat ik nu buiten de schoolvakanties om op vakantie kan gaan.”

Astrid van Walsem

Een kind is meer dan een uitkomst van een toets

advertentie
advertentie