Afbeelding

Vrijwilligers Okke en Sam (14) uit Bilthoven in landelijke campagne Mensen Maken Nederland

Algemeen

Zomervakantie! Zes heerlijke weken helemaal niks doen. Alhoewel? Niks? Dat is wellicht toch wel een beetje saai. Dus dachten de veertienjarige Sam en Okke: laten we gewoon even helpen bij de kindervakantieweek in Bilthoven. Het verhaal van Okke en Sam is één van de 100 verhalen die dit jaar gedeeld worden met de campagne Mensen Maken Nederland, vanwege het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet.

Bilthoven - Overal in het land worden vakantieweken gehouden, meestal de eerste of de laatste week van de zomervakantie. Kinderen in de basisschoolleeftijd uit de stad of het dorp kunnen onder leiding van vrijwilligers allerlei leuke activiteiten doen. Dagen gevuld met limo, spelletjes, rennen en dollen, wat willen kinderen nog meer?

Mailtje van school

Okke en Sam kregen een mailtje vanuit hun school: vrijwilligers gezocht voor de kindervakantieweek van WVT. Okke zag het wel zitten en vroeg Sam mee. “Mijn zus had zich eerder al aangemeld en had kinderen uit groep één gekregen. Ik vond het wel grappig om te zien hoe ze dat ging doen.” Een beetje lachen om je vijftienjarige zus, zo’n vrijwilligersmotivatie kan natuurlijk alleen van een puber komen. “En ach, ik had toch niks te doen en het leek me wel leuk ook.” Ook Sam had nog niet een erg volle vakantieagenda en sloot aan. “De dag voordat het begon kregen we een rondleiding over het terrein en hoorden we waar we bijvoorbeeld moesten zijn als er kinderen zouden vallen.” Dat terrein was trouwens bekend voor ze: de buitenruimte van hun eigen middelbare school, De Werkplaats.

De stormbaan

De heren kregen de leiding over kinderen die net vers uit groep drie kwamen. “We begonnen met achttien kinderen op dag één en eindigden met vijftien op dag drie.” Dat er drie kinderen afvielen, lag niet aan de jongens trouwens, die functioneerden naar eigen zeggen best goed als leider. Sam zag dat de kinderen netjes naar Okke luisterden en vice versa. “Sam deed leuk mee met de kinderen, ook als er een kind even uit het spel ging.” Ook Okke vond het geen punt om af en toe even zelf in actie te komen, want die stormbaan was echt het hoogtepunt van het kamp. Tientallen meters opblaaskussenplezier met klimobstakels en glijbanen. Je hoeft niet acht jaar te zijn om dat leuk te vinden natuurlijk. Ook Sam was niet te beroerd de stormbaan uit te proberen.

Zones

Op het terrein dat ingedeeld was in vier zones konden de kinderen zich uitleven met allerlei leuke spellen. In het bosgebied deden ze levend stratego, op de velden slagbal, flesvoetbal, bingo en IRL tafelvoetbal, waarbij de kleine Hannah, Imran, Bastiaan en Kody zelf in touwen werden gehangen en de voetbalpoppetjes voorstelden. “Hoe leuker de kinderen het vonden, des te drukker ze werden.” En vonden de kinderen iets niet leuk, dan verzon Sam wel wat manieren om ze op een andere manier te vermaken. Okke had ook zo zijn methoden om de kinderen aan het lachen te krijgen. “Een beetje gek doen, dat vonden ze wel lollig.” Waar de jongens en meiden het op de eerste dag nog wel een beetje spannend vonden allemaal, waren de leiders op dag drie bekend terrein. “Zodra de kinderen je beter leren kennen, zoeken ze ook wat meer de grenzen op. Volgens mij vonden ze het wel jammer toen de dagen voorbij waren.” Maar ja, aan al het goede komt een eind! Hoe hebben de jongens de dagen ervaren? “Leuk, maar vermoeiend. Dag één ging nog wel, op dag twee waren we moe en op dag drie gewoon dood.” En dan nu: zelf op vakantie! Sam gaat lekker zwemmen aan het Utrechtse Henschotermeer en Okke en zijn smartphone zullen na een lange autorit aankomen in Italië, op de camping. Nu maar hopen dat ze daar een stormbaan hebben, hè Okke?

Mensen maken Nederland is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021. Met veel ambitie en gedrevenheid zetten in heel Nederland mensen zich in voor een ander en zorgen voor veel verbinding in onze samenleving. Om al deze dromen en ambities vorm te geven willen we meer mensen bij het vrijwilligerswerk betrekken door het betrekken van meer en nieuwe gezichten om zich in te zetten voor een ander. Want Mensen maken Nederland. 

advertentie
advertentie