Heropening Buurtkamer en Zuidpool Bilthoven
Heropening Buurtkamer en Zuidpool Bilthoven Foto: Hans Lebbe / HLP images

Feestje voor bewoners Planetenbaan en Kometenlaan

16 juli 2021 om 15:05 Algemeen


In de afgelopen weken organiseerde Woonstichting SSW twee feestjevoor de bewoners van 170 woningen aan de Kometenlaan en de Planetenbaan in BilthovenDaarmee werd gevierd dat twee grote verduurzamingsprojecten klaar zijn. Onder muzikale begeleiding van een draaiorgel, kon er gratis gesnackt worden en ontvingen bewoners biologische maaltijdpakketten.

Bilthoven - De verduurzaming van de Zuidpoolflat aan de Kometenlaan (90 woningen) en de Zonnepleinflat aan de Planetenbaan, (80 woningen) duurde ruim een half jaar. De bewoners hebben al die tijd te maken gehad met werkzaamheden in en om hun woning. Juist in een tijd waarin veel mensen thuis moest werken. De opleverfeestjes waren dan ook een blijk van waardering voor het geduld en vertrouwen dat de bewoners hebben gehad.

Energieverbruik omlaag en wooncomfort omhoog
Door energiebesparende maatregelen maken de woningen een sprong: de Kometenlaan gaat van gemiddeld energielabel F naar gemiddeld label A. De Planetenbaan van gemiddeld energielabel D naar gemiddeld label B. Daarbij zijn de flatgebouwen en de woningen gasloos gemaakt. Waar nodig kregen huurders een nieuwe keuken, badkamer en/of toilet.
Danny Visser, bestuurder SSW: “Een grote verbouwing van je huis heeft normaal al veel impact. In deze coronatijd was dat nog veel lastiger. Toch is het dankzij nauw overleg en goede samenwerking met de bewoners gelukt de projecten volgens plan uit te voeren. Dat is een groot compliment waard. Vooral voor de bewoners, maar ook voor de aannemers Talen Vastgoedonderhoud en Salverda Bouw en het projectteam van SSW. Dankzij hun vakmanschap en intensieve persoonlijke begeleiding kon het project in coronatijd doorgaan. Daar ben ik trots op, want hiermee zetten we grote stappen in het verminderen van energieverbruik en het verhogen van het wooncomfort.”

Minidorpjes
In principe konden de werkzaamheden uitgevoerd worden in bewoonde staat. Voor bewoners die door omstandigheden niet thuis konden blijven, bouwde SSW een minidorpje met tijdelijke logeerunits. In de rustunits konden alle bewoners overdag terecht om even te ontsnappen aan lawaai en stof. Voor thuiswerkers waren werkplekken beschikbaar bij Flex Centraal. Een bewoonster: “Ik woon met mijn zoon in een kleine flat en was heel blij dat we vier weken konden wonen in een ‘vakantiehuisje’ zoals mijn zoon het noemde. Toen we terugverhuisden moesten we eerst heel veel schoonmaken. Maar de flat is prachtig geworden en daar genieten we elke dag van.”
De minidorpjes blijven staan tot volgend jaar als ook de andere flats aan de Kometenlaan en Planetenbaan verduurzaamd zijn.

Buurtkamer Kometenlaan
Bij het opleverfeestje aan de Kometenlaan werd de sleutel van de verbouwde Buurtkamer symbolisch weer overgedragen aan de vrijwilligers. Zij gaan de komende maanden met MENS De Bilt en bewoners aan de slag om de ruimten weer in te richten en een nieuw programma te maken voor ontmoeten en verbinden in de buurt. In de hoop dat de Buurtkamer in september weer open mag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie