Afbeelding

PoPuP Galerie Bilthoven presenteert: de RuilKluis

2 juli 2021 om 10:05 Algemeen

Heeft u een schilderij waar u op uitgekeken bent? Een beeld dat op zolder geen aandacht meer krijgt? Of een erfstuk dat in de schuur ligt te verstoffen? Breng het dan naar de RuilKluis en ruil het voor een kunstwerk waar u weer van kunt genieten.

Bilthoven - De PoPuP Galerie Bilthoven in het voormalige ABN Amro kantoor aan de Vinkenlaan 2 stelt de kluis in de kelder van het bankgebouw open voor een bijzondere reeks tentoonstellingen onder de titel ‘Alles van Waarde…’Achter de dikke stalen deuren zal de waarde van kunst onder de loep genomen worden. Wat voor de één waardeloos is, kan voor een ander zeer waardevol zijn. Voor de verzekering heeft een kunstwerk een heel andere waarde dan voor een galerie en die is weer anders voor de kunstenaar zelf. Ondertussen denkt de geïnteresseerde kunstverzamelaar en degene die nooit de drempel van een galerie overgaat er heel anders over.

De eerste tentoonstelling is er één waar geen enkele geldtransactie aan te pas zal komen. Het fenomeen ruilen is in opkomst: kledingruil… stekjesruil… waarom geen kunstruil?

Sasja Bork is de initiatiefnemer van dit project. “10 jaar geleden had ik mijn eerste PoPuP Galerie in Utrecht. De galerie in Bilthoven is nummer 7. Ik krijg vaak vragen als: ‘ik heb een schilderij van mijn opa geërfd: kun jij deze verkopen?’. Ook buren en cursisten van mijn schilderschool brengen me kunstwerken onder het mom van ‘misschien kun je nog iets met de lijst?’. En ik realiseerde me dat er heel veel mooie dingen weggestopt of opgeslagen staan waar deze mensen misschien op uitgekeken zijn, maar die voor andere mensen helemaal vers en mooi kunnen zijn. Dat bracht me op het idee van de RuilKluis. Ik vind het kicken dat ik in een gebouw waar geld ooit zo belangrijk was een concept kan realiseren waar helemaal geen geld mee gemoeid is, maar waar toch waarde van eigenaar wisselt. En ik wil graag mensen verwelkomen die nog nooit in een galerie geweest zijn om te laten zien dat kunst niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn.”

Het concept van de RuilKluis is als volgt: in de maand juli kan één kunstwerk per persoon ingeleverd worden voor de RuilKluis. Het werk wordt gedocumenteerd, genummerd en de eigenaar krijgt een voucher. Aan het einde van de maand wordt de expositie van alle werken ingericht in de kluis van het bankgebouw. In de maand augustus kan iedereen met een voucher komen om één kunstwerk uit te kiezen. 20 werken uit de verzameling van Sasja Bork zullen aan de collectie toegevoegd worden om de keuze te verbreden. Alles wat als kunst is gemaakt, verkregen of gekocht komt in aanmerking. Het moge duidelijk zijn dat kindertekeningen, reproducties of massageproduceerde artikelen niet in aanmerking komen voor de RuilKluis. Er wordt geen waarde bepaald. Per persoon wordt 1 stuk tegen 1 stuk geruild.

De galerie is open op woensdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info op www.pop-up-galerie.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie