de heer en mw.Van Boetzelaer, Anne Doedens overhandigt hen het boek.
de heer en mw.Van Boetzelaer, Anne Doedens overhandigt hen het boek.

Uniek E-book Adriaan Eyck op Eyckenstein ten doop gehouden

29 juni 2021 om 15:30 Algemeen

Afgelopen 28 juni is het boek 'Patriot in de Diaspora - De omzwervingen van Adriaan Hendrik Eyck' gepresenteerd door bestuur en redactie van onlinemuseumdebilt.nl op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Het boek werd aangeboden aan mevrouw Serieke Verschuur (partner van overleden redactielid drs. Pieter van Hees), Otto baron van Boetzelaer (bewoner van Eyckenstein) en aan mw. drs. Roosmarijn Ubink (directeur van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen).

Maartensdijk - Het boek is ook in digitale vorm, dus als Ebook, te lezen op de website van het Online Museum te lezen.

Het unieke en nog onbekende tijdsdocument vult een hiaat in de Nederlandse geschiedschrijving. Het gaat over de Maartensdijkse patriot Adriaan Hendrik Eyck de voormalige eigenaar van landgoed Eyckenstein. Eyck zocht na de inval van het Pruisische leger in 1787 in gezelschap van een groep geestverwanten (‘patriotten’) zijn toevlucht tot Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De patriotten waren tegenstanders van stadhouder Willem V van Oranje en zijn vrouw Wilhelmina, zuster van de Pruisische koning. Duizenden, waaronder Eyck, verlieten de Republiek in een feitelijke oorlogssituatie.

Eyck was één van de leiders en hoopte in Noord-Frankrijk een uitvalsbasis voor de revolutie in Nederland te kunnen scheppen of, als dat niet lukte, daar een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen. In het boek beschrijft Eyck de reis en de ingrijpende niet zelden amusante, belevenissen onderweg.

Anne Doedens en Piet van Hees ontdekten het egodocument vlak voor de coronacrisis in het Nationaal Archief in Den Haag. Het werd getranscribeerd door Van Hees, die te vroeg overleed om met Anne Doedens het boek af te kunnen ronden. Doedens schreef daarom de inleiding, voorzag de tekst van toelichtingen en maakte de transcriptie persklaar. Het boek wordt als eerbetoon aan Van Hees opgedragen.

Podcast

Daarnaast biedt het Online Museum hun allereerste podcast, waarin mede-auteur Anne Doedens alvast een voorproef in luistervorm geeft op het boek. Hij wordt geïnterviewd door Merlijn Barkema, geschiedenisstudente in Utrecht, voormalig stagiaire en nu bestuurslid van het Online Museum. Barkema heeft het thema Jeugd en Biltse historie als aandachtspunt. In de toekomst zal het medium podcast vaker worden ingezet, temeer omdat het Online Museum hoopt hiermee de jongere doelgroep aan te kunnen spreken.

Otto baron van Boetzelaer, mw. Serieke Verschuur, secretaris van onlinemuseumdebilt dr. Anne Doedens en voorzitter drs Arie Jan Ditewig
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie