Wethouder Landwehr heeft zijn taken neergelegd, maar zijn vertrek roept veel vragen op.
Wethouder Landwehr heeft zijn taken neergelegd, maar zijn vertrek roept veel vragen op. Foto: Gemeente De Bilt

Geen nieuwe wethouder, wel minderheidscoalitie

22 juni 2021 om 16:12 Algemeen

Wethouder André Landwehr heeft vorige week zijn wethouderstaken per direct neergelegd naar aanleiding van de berichtgeving over de beëindiging van zijn wethouderschap. Zijn vertrek zorgde voor flink wat ophef bij raadsfracties en inwoners. Afgelopen donderdag voerde de raad een stevig debat en stemde in om de mogelijkheden te verkennen voor een minderheidscoalitie.

De Bilt - Voormalig wethouder Landwehr was zelf de grote afwezige bij de raadsavond, omdat hij zichzelf niet in staat achtte om de Gemeente De Bilt nog te vertegenwoordigen. Toch werd er een stevig debat gevoerd, met name met VVD-fractievoorzitter De Jong Schouwenburg kon op kritiek rekenen. Landwehr zou volgens afspraak met de VVD vervroegd stoppen, terwijl de raad daarvan niet op de hoogte was. De fractievoorzitter trapte zijn betoog stellig af: “Bij zijn aanstelling heeft meneer Landswehr getekend voor vier jaar. Er konden geen geheime afspraken gemaakt worden, want er was geen andere kandidaat voor handen.” De berichtgeving dat Landwehr ‘conform afspraken’ zou stoppen, noemt hij een ongelukkige formulering. Wel geeft hij toe dat Landwehr gaandeweg heeft aangegeven dat het handig zou zijn om een opvolger te zoeken. Dat heeft de VVD gedaan. Alleen wie de mogelijke opvolger zou worden, heeft de fractie een aantal weken stil gehouden, verklaart De Jong Schouwenburg.

A?ndere partijen namen die uitleg niet zonder slag of stoot aan. “We nemen deze gang van zaken van VVD ernstig kwalijk vanwege het geheim houden van een afspraak en de mogelijke financiële consequenties,” reageert Henk Zandvliet van GroenLinks. “Maar het gaat nu verder, want het bestaan van deze afspraak wordt ontkend.” Dat de gang van zaken niet bijdraagt aan het vertrouwen in de Biltse politiek, moest burgemeester Potters ook beamen. “Het is een uiterst pijnlijk situatie wat het aanzien van de politiek in De Bilt schaadt en alleen maar verliezers kent.” Op de vraag van Peter Schlamilch van Forza de Bilt of het college op de hoogte was van de gemaakte afspraken, antwoordt Potters kort maar krachtig: “Daar waren wij niet bij betrokken en we wisten er niet vanaf.”

Andere kritiek van de raadsfracties ging over het wachtgeld. Omdat Landwehr vroegtijdig stopt - namelijk na drie jaar en niet pas bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar - heeft hij recht op wachtgeld. In dit geval kan dat oplopen tot aan zijn pensioen in 2023, tenzij hij eerder een andere baan vindt. Op de vraag aan het college hoeveel geld dat de gemeenschap gaat kosten, antwoordt burgemeester Potters dat hij slechts een grove inschatting kan doen. Het zou gaan om maximaal €180.000,-. Onderwerp in deze discussie was: mag de wethouder op dit vangnet wel aanspraak op maken nu hij zelf met voorbedachte rade uit de politiek stapt? Dat werd verpakt in een motie, aangedragen door Forza De Bilt. Burgemeester Potters benadrukte voor de stemming dat Landwehr hier volgens de wet recht op heeft. Andere partijen gingen daarin mee en de motie werd verworpen.

Minderheidscoalitie

Ook wanneer de Kees Lelivelt, de voorgedragen opvolger door de VVD-fractie, aangesteld wordt, zou hij recht kunnen krijgen op wachtgeld als hij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet wordt herkozen. Dit was bij diverse fracties een pijnpunt. “Dit is geen mooie dag voor de Biltse politiek,” aldus Donja Hoevers van D66. Zij stuurde, net als diverse andere fracties aan op een minderheidscollege. Hierbij zouden de bestaande wethouders de taken van voormalig wethouder Landwehr overnemen. Dit zou de kosten beduidend beperken, omdat de kosten voor een opvolger dan wegvallen.

Wethouder Brommersma antwoord namens het college positief op dat voorstel. “Wij zijn bereid om de mogelijkheden te verkennen bij een constructie met drie wethouders, maar dat moeten we serieus doen.” Aangezien de werkdruk al hoog is, zullen sommige dossiers voorrang krijgen en andere zaken op een lager pitje worden gezet tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Het voorstel werd opgenomen in een motie, waarbij 19 van de 27 raadsleden voor stemden. Het college gaat nu de mogelijkheden van een minderheidscoalitie verkennen en de precieze invulling hiervan moet in goed overleg met de raad plaatsvinden.

Marit Nikerk

“Dit is geen mooie dag voor de Biltse politiek”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie