Afbeelding

Actie PeukMeuk in Gemeente De Bilt

2 juli 2021 om 14:41 Algemeen

Op 10 juli vindt actie Peukmeuk plaats in Gemeente De Bilt. Plog It Up De Bilt nodigt iedereen uit om tussen 11:00 en 15:00 uur de Kwinkelier in Bilthoven en omgeving peukvrij maken. Anke Hazeleger van Plog It Up De Bilt: ‘We willen winkelend publiek en horecabezoekers bewust maken van de peukenproblematiek en ze bewegen om hun peuk alleen in asbakken, afvalbakken of peukenpockets te deponeren in plaats van op straat, in de bosjes of in het riool’. Een grote plastic cilinder staat centraal op het plein bij de Kwinkelier, hierin worden de opgeruimde peuken verzameld. Anke: ‘Zo laten we zien om hoeveel peuken het gaat. Ook verkopen we op 10 juli tijdens de actie handige peukenpockets om je peuken in te doen. Ze kosten €2,00.’

Een peuk bevat plastic en chemicaliën 

Veel mensen denken dat sigarettenfilters biologisch afbreekbaar zijn. Niets is minder waar. Een sigarettenfilter bevat chemicaliën die 8 liter water vervuilen en bovendien bevatten veel filters celluloseacetaat (plastic), arseen, lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt (bijvoorbeeld doordat het in contact komt met water) sijpelen die chemicaliën het water of de grond in. Het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo’n peuk niet meer zichtbaar is.

Opruimers gezocht 

Plog it Up De Bilt zoekt nog mensen, jong en oud, die op 10 juli tussen 11:00 en 15:00 uur peuken willen verzamelen. Anke: ‘Leuk als je mee wilt ploggen, lopend opruimen kan natuurlijk ook en als je een uurtje mee wilt doen is ook prima natuurlijk. We zorgen voor opruimmaterialen en we verzamelen op het plein tegenover de Hema.’ Deelnemers kunnen zich aanmelden via: anke@sportiefinhetgroen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie