Afbeelding
Foto: Milagro Elstak

Donna van Leeuwen (14 jaar) uit Bilthoven in finale Koninklijk Concertgebouw Concours

28 mei 2021 om 10:18 Algemeen

‘Het is bijzonder om te zien hoe mensen nadat ik heb gespeeld geraakt zijn.’

Dit jaar strijden Donna van Leeuwen en Eline van Dijk samen met vier andere jonge talenten (9 tot 14 jaar) om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. De celliste uit Bilthoven en violiste uit Zeist hebben na een selectie uit meer dan 200 inzendingen in de digitale voorronde ook de halve finale in Het Concertgebouw doorstaan. Op zaterdag 20 juni zal ze in de finale optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw voor een jury met onder anderen dirigent Vincent de Kort (bekend van Maestro), meesterpianist Thomas Beijer en violiste Julia Philippens.

Donna van Leeuwen: ‘Zonder muziek zou mijn leven niet compleet zijn!’

De veertienjarige Donna van Leeuwen uit Bilthoven kijkt na een jaar zonder concerten enorm uit naar haar optreden in Het Concertgebouw: ‘Vanwege corona zijn er afgelopen jaar weinig concerten geweest en ik vind het heel fijn om weer ergens naartoe te kunnen werken. Ik heb er ontzettend veel zin in!’

Muziek speelt een grote rol in het leven van Donna vertelt ze: ‘Ik heb altijd veel van alle soorten muziek gehouden en zonder zou mijn leven niet compleet zijn. Muziek maken maakt mij gelukkig omdat het mij een heel fijn gevoel geeft om er helemaal in op te gaan. Ook merk ik dat ik mijn gevoelens met anderen kan delen. Het is bijzonder om te zien hoe mensen nadat ik heb gespeeld geraakt zijn.’

Donna van Leeuwen neemt het op tegen Anna Petrovitsch (harp), Eline van Dijk (viool), Michelle Kumara (viool), Adam Akopian (piano) en Quinten van Brummen (viool). Eline van Dijk uit Zeist is met 10 jaar de jongste deelnemer aan de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours. 

Het Koninklijk Concertgebouw Concours 

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013), fluitist Christiaan Blom (2019) en contrabassiste Yala Heywood (2020). De winnaar krijgt optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt ondersteund door de Van Den Broek Foundation. 

Digitale voorronde met 215 deelnemers

De editie van 2021 heeft opvallend veel deelnemers, maar liefst 215 digitale inzendingen. De deelname wordt bewust laagdrempelig gehouden: elke muziekstijl is welkom en de deelnemers van 9 tot 14 jaar kunnen via een YouTube video hun inzending doen. Voor alle deelnemers wordt een online workshop georganiseerd. De finalisten krijgen in Het Concertgebouw een speciale masterclass om zich voor te bereiden op de finale.

Finale in Het Concertgebouw  

De finale is op 20 juni om 14.00 uur in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Daar is ook is de jury aanwezig met bekende musici: dirigent Vincent de Kort, bekend van het TV-programma Maestro, Marco de Souza, directeur Leerorkest & Muziekcentrum Zuidoost, meesterpianist Thomas Beijer, violist Julia Philippens van Fuse en trompettist Randell Heye. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie