Wethouder Madeleine Bakker-Smit
Wethouder Madeleine Bakker-Smit Foto: © 2019 Rob ter Bekke Fotografie

Oog voor de nood van ondernemers

25 mei 2021 om 16:00 Algemeen

Eindelijk komt het einde van de coronamaatregelen in zicht. Hoe rolt onze gemeente uit de crisis? Redden onze lokale ondernemers het? Wethouder Madeleine Bakker-Smit heeft goede hoop. ‘Zo’n crisis doet een beroep op je creativiteit.’

De Bilt - Vanwege haar portefeuille Economische Zaken heeft Madeleine Bakker-Smit veel contact met lokale ondernemers en natuurlijk ook met andere inwoners. “Dat heb ik enorm gemist de afgelopen maanden. Maar het gaat de goede kant op. Zo mocht ik onlangs de zogenaamde niet-essentiële kraamhouders weer welkom heten op de weekmarkt op de Planetenbaan. Dat was een bijzonder moment.”

De horeca en niet-essentiële winkels zijn ook in onze gemeente het hardst geraakt door de coronamaatregelen. Alle steunmaatregelen om ondernemers door deze periode heen te helpen, zoals de NOW, Tozo en recenter de TONK, lopen via de landelijke overheid en de Regionale Sociale Dienst (RSD). “Daar hebben we als gemeente dus weinig invloed op” vertelt Bakker-Smit. “We wijzen ondernemers die in de problemen komen wel door naar alle steunmogelijkheden, via onze website en ons Ondernemersloket. Toch wil je als gemeente ook doen wat je kunt. Zo hebben we gezorgd voor tijdelijke uitbreiding van terrassen. Ook hebben we een digitaal gesprek gevoerd met ruim 20 horeca-ondernemers, met de vraag hoe we hen verder konden steunen. In dit gesprek vroegen ze om financiële lastenverlichting. Aangezien we als gemeente financieel niet heel ruim in onze jas zitten, moeten we creatief met onze schaarse middelen omgaan. Zo ontstond het idee om dit jaar geen reclamebelasting te heffen bij onze getroffen ondernemers. Hopelijk stemt de Gemeenteraad hiermee in. Daarnaast willen we alle mantelzorgers voor 2021 een cadeaubon aanbieden, inwisselbaar bij onze lokale horeca én niet-essentiële winkels. Tot 2020 hebben ongeveer 1000 mantelzorgers in onze gemeente gebruik gemaakt van de zogenaamde mantelzorgwaardering van €50 per jaar. Vanwege de noodzaak tot bezuiniging zou dat per 2021 helaas stoppen. Met deze cadeaubon-variant als alternatief helpen we de ondernemers maar ook de mantelzorgers, die het in coronatijd extra zwaar hebben omdat hun naasten vaak permanent thuis zijn in plaats van naar bijvoorbeeld dagbesteding. Ook dit plan moet overigens nog langs de Gemeenteraad.”

Koop lokaal
Supermarkten, een aantal drogisterijen en ondernemers in de luxere levensmiddelen deden het juist extra goed. Bakker-Smit: “We hebben ons allemaal suf gekokkereld thuis. Maar nu mogen we weer het terras op, boeken en kleding kopen en spulletjes voor huis en tuin. Laten we dat vooral lokaal blijven doen. Online is voor sommigen makkelijk maar we willen toch ook dat onze dorpskernen levendig en aantrekkelijk blijven en dat de werkgelegenheid en onze middenstand overeind blijven. Dus wees loyaal en koop vooral lokaal!”

Julie Houben

De cadeaubon helpt mantel-zorgers én ondernemers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie