Twan Bekkers met zijn Lunt telescoop om naar de zon te kijken. "Kijk nooit met een verrekijker of gewone telescoop in de zon."
Twan Bekkers met zijn Lunt telescoop om naar de zon te kijken. "Kijk nooit met een verrekijker of gewone telescoop in de zon." Foto: prive archief Twan Bekkers

Met de telescoop de zon dichtbij halen

19 mei 2021 om 07:37 Algemeen

Het regent en het is grijs buiten. De zon is in geen velden of wegen te bekennen, maar dit tempert het enthousiasme van student Twan Bekkers (1997) niet. Hij zit aan de tafel in de woonkamer met prachtige foto’s van de zon voor zich en achter zich een koffer waarin zijn Lunt telescoop verstopt zit.

De Bilt - De fascinatie van Twan voor het universum werd aangewakkerd toen hij als kleine jongen een dvd onder ogen kreeg over het sterrenstelsel. Zijn enthousiasme leidde ertoe dat zijn moeder hem meenam naar de sterrenwacht Halley in het Brabantse Vinkel dichtbij Heesch. Sindsdien is de liefde niet meer overgegaan.
Twan: “De verwondering over het heelal waarin wij ons bevinden, het gegeven dat de aarde om de zon draait; deze vragen hebben mij nooit meer losgelaten. Ik ben mij steeds meer in de materie gaan verdiepen en op mijn tiende kocht ik mijn eerste telescoop. Daarna heb ik in 2012 mijn eigen sterrenwacht in de tuin van mijn ouders gebouwd.”
Twan zijn prestaties en enthousiasme worden beloond. In 2012 ontvangt hij de Hugo van Woerdenprijs, uitgereikt door Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde en in 2016 de J. der Kinderenprijs uitgereikt door de Astrofotografie Vereniging voor zijn astrofoto’s gemaakt van hemellichamen.
Twan: “Door mijn studie stond mijn hobby een poos op een laag pitje, maar door corona kreeg ik weer meer tijd en ontstond het idee om een activiteit op te zetten om op een toegankelijk manier meer mensen te interesseren voor de wereld van de sterrenkunde. Sterren spelen al eeuwenlang een rol in ons bestaan, wie is daar nu niet in geïnteresseerd?”
Gebaseerd op Twan zijn eigen ervaringen bij publieksdagen bij sterrenwachten, ontstond het initiatief van het waarnemen van de zon. De publieksdagen vinden vooral ‘s avonds plaats en worden georganiseerd voor groepen. Hierdoor krijgt iedereen maar beperkt de tijd om door een telescoop de sterren waar te nemen.
Twan: “Ik wilde iets opzetten waarbij mensen en kinderen overdag de kans krijgen op een bijzondere waarneming. Dit kan met mijn Lunt telescoop waarmee je de zon kan waarnemen. (Kijk nooit met een verrekijker of telescoop rechtstreeks in de zon, vanwege risico op blindheid.) Via mijn website www.zonwaarnemen.nl kunnen mensen een waarneming boeken in hun eigen tuin. Ik kom dan langs met mijn Lunt om samen de zon waar te nemen. Vervolgens leg ik het een en ander uit, alles in Jip en Janneke taal. Aan de hand van mijn praatboek dat vol staat met foto’s en verhalen ondersteun ik mijn uitleg. Alles gebeurt in persoonlijke sfeer en ik stem de informatie af op de doelgroep. Er is tijd voor vragen en ik kan inspelen op de situatie.” De activiteit is leuk voor het hele gezin en duurt ongeveer een uur. Ook is de activiteit geschikt voor scholen en bedrijven.
Twan: “Door de zon voor iedereen dichterbij te brengen, hoop ik een stuk bewustwording over het universum te creëren, maar vooral ook een stuk verwondering.”

Astrid van Walsem

Sterren spelen al eeuwenlang een rol

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie