portretten van de personeel voor de website
portretten van de personeel voor de website Foto: Stefan Segers

Op vakantie?

18 mei 2021 om 13:51 Algemeen

Vakantieman, gezellig he? Een bekende uitspraak voor wie vroeger naar het televisieprogramma De Vakantieman keek. Ook bij ons thuis werd het een gevleugelde uitspraak als we op vakantie waren. Zeker als we in onze caravan toekeken hoe onze luifel werd geteisterd door een flinke hoosbui. Want als tegenzit maken we het toch samen gezellig?

Er zijn leukere souvenirs dan corona

Helaas zat het afgelopen jaar alles flink tegen en heeft ook de ‘vakantieman’ zijn koffers moeten dichtlaten. Net zoals alle andere miljoenen Nederlanders die toch maar thuis bleven of alleen in Nederland een weekje weg gingen. Toevallig had ik afgelopen zomer een bevalling, waardoor ik überhaupt aan huis gebonden was. Om mij heen zag ik reizen van anderen in het water vallen. En mijn zogeheten babymoon in mei - jawel, dat is een woord - naar Berlijn kon ook niet doorgaan.

Sinds de corona toeslaat is de reisbranche een van de grote sectoren waar de corona en de bijbehorende coronamaatregelen onverbiddelijk toeslaan. Waar nog eerst een hoop vakanties met reischeques werden opgelost, wordt de situatie nijpender aangezien mensen niet meer durven te investeren in een vakantie die waarschijnlijk toch niet doorgaat. En niet onbelangrijk: er zijn leukere souvenirs dan corona om mee naar huis te nemen.

Dat mensen inmiddels toch snakken naar vakantie is begrijpelijk. De tweede testreis vanuit Nederland, dit keer naar Gran Canaria, had veel animo. Voor de 189 plaatsen waren maar liefst 25.000(!) gegadigden. Het is misschien een kleine stip aan de horizon, zoals onze minister van Volksgezondheid leuk weet te verworden, maar voor de lokale reisbureaus zal zo’n testvakantie het verschil niet uitmaken. Zij moeten al ruim een jaar hun klanten en inkomsten missen zonder enig perspectief...

Afgelopen week kwam daar verandering in toen minister Hugo de Jonge aankondigde dat op 15 mei er een reisadvies de lucht in kwam. Waar de wereld voorheen vooral rood kleurde, zien we op enkele plekken wat gele opklaringen.

Durft u nu al plannen te maken voor de zomervakantie? Als het aan het reisadvies ligt, kunnen we al genieten van de zon in Portugal, Rhodos of Curaçao. En wie weet welke landen daar nog bijkomen deze zomer. Het zou een mooi steuntje in de rug voor onze mentale welzijn, maar ook voor het toerisme daar. Maar laten we alsjeblieft ook niet onze lokale ondernemers vergeten. Terwijl wij weggaan, moeten zij hard werken om hun gemiste inkomsten enigszins te compenseren. Boek daarom niet bij de bekende reiswebsites uw vakantie, maar juist bij een reisbureau in onze gemeente. Koop uw bikini, een goed leesboek of rugzak niet daar, maar hier in de lokale winkels. En als u weer terug bent, vier uw thuiskomst - eventueel na quarantaine - met een heerlijk bezoekje aan lokale horeca. Want een gezellige zomer, dat maken we met elkaar!

Column Marit Nikerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie