Afbeelding
Aangeboden door knulst

Tips voor het leggen van een visgraat PVC vloer

7 mei 2021 om 09:52 Algemeen

Een visgraat vloer is een vloer welke in een bepaald patroon is gelegd. Vaak gebeurt dit met houten planken ofwel laminaat of parket. Visgraat betekent dat je relatief korte planken zaagt en deze vervolgens schuin en haaks op elkaar legt. Hierdoor ontstaat er een soort trapsgewijs patroon dat erg lijkt op… juist. Een visgraat. Dit patroon is te leggen met verschillende soorten vloeren, van hout tot PVC. Met name de visgraat PVC vloer wordt steeds populairder. PVC heeft dan ook veel unieke eigenschappen. 

Wat is PVC?

 PVC is de afkorting van Polyvinylchloride en één van de meest gebruikte kunststoffen. Het is een zeer flexibele maar toch ook stabiele kunststof welke je op veel verschillende manieren kunt toepassen. De flexibiliteit van het materiaal maakt namelijk dat je het gemakkelijk in allerlei vormen kunt gieten. Er worden niet alleen vloeren van gemaakt maar ook speelgoed, dashboards en zelfs meubels. Een vloer van PVC heeft dan ook veel voordelen. 

De PVC vloer

 Een vloer van PVC is dus een vloer die een aantal unieke eigenschappen met zich meebrengt: 

?     PVC slijt bijna niet en is heel sterk.
? PVC is uitermate geschikt voor vloerverwarming.
? PVC is geluiddempend.
? PVC is makkelijk zo te bewerken dat je het niet van hout kunt onderscheiden.
? PVC is waterbestendig, in tegenstelling tot veel soorten hout.
? PVC is gemakkelijk te onderhouden.
?     PVC is ook verkrijgbaar met een tegellook of natuursteenlook.

 Het is dus geen wonder dat dit materiaal zo populair is geworden door de jaren heen. Een oud bezwaar tegen PVC was echter dat het er goedkoop of nep uit zou zien. Dankzij moderne technieken zijn er ook veel aanbieders die PVC verkopen dat niet te onderscheiden is van echt hout, tegels of natuursteen. 

PVC in visgraat patroon leggen: voorbereiding.

 Het leggen van een PVC vloer komt overeen met het leggen van bijvoorbeeld laminaat. Het begint met het laten acclimatiseren van de vloer aan de ruimte. Leg de pakken geopend ongeveer 48 uur in de ruimte waar de vloer komt te liggen voor je begint. Zorg dat de temperatuur gedurende het leggen zo stabiel mogelijk blijft. Zorg ook dat de ondervloer volkomen egaal is. Dit kun je zelf doen maar soms is het wel belangrijk dat dit echt vakkundig gebeurt. Anders kan de vloer gaan uitzetten. 

Bepaal waar de hartlijn komt

 De hartlijn is het startpunt voor de eerste baan van je visgraat. Je moet allereerst bepalen waar deze lijn komt te liggen. De beste positie hiervoor is de plek waar je de langste baan kunt leggen zonder last te hebben van hoeken. Zet de hartlijn vast met een staalspijker of met een plug. Vanuit hier ga je de stroken leggen. 

De eerste strook

 Leg je eerste strook visgraat goed in de juiste richting en bekijk het nog even van een afstandje voor je de lijm gebruikt. De eerste V-vorm is nu gelegd. Als je het goed hebt gedaan en tevreden bent met de positie, dan kun je vanuit hier door gaan met leggen. Gebruik altijd je handroller om aan te drukken. Vraag ook altijd hulp van tenminste een ander persoon om fouten te voorkomen in je patroon. Visgraat leggen is niet makkelijk, maar met genoeg geduld kom je er!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie