Patrick Baas en Jan van Hoeijen op het dak van hun sinds kort duurzame flat.
Patrick Baas en Jan van Hoeijen op het dak van hun sinds kort duurzame flat. Foto: Julie Houben

Flatbewoners regelen zelf zonnedak

8 juni 2021 om 15:53 Algemeen

Ook onze gemeente moet aan de slag met duurzame energie. Op alle platte daken zonnepanelen levert al een mooie bijdrage. Maar wie dóet het ook? Het bestuur van de Kruisbekflat in Bilthoven nam het voortouw. ‘Ons dak levert nu de helft van de gezamenlijke stroom van onze flat.’

Bilthoven - “Toen het dak van onze flat drie jaar geleden aan vernieuwing toe was dacht ik: dit is het moment” vertelt Jan van Hoeijen (78), voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van de Kruisbekflat in Bilthoven. Mede-bestuurslid Patrick Baas (50) had dezelfde wens om de flat met 48 appartementen te verduurzamen. Dus sloegen de mannen aan het pionieren. Want hoe organiseer je als gewone burgers dat op jouw flatgebouw zonnepanelen komen die goed en betaalbaar zijn? En hoe krijg je je medeflatbewoners mee, die allemaal moeten investeren?

Gunstig kostenplaatje
Jan: “Gelukkig zijn we met onze VvE lid van koepelorganisatie Appartement & Eigenaar. Daardoor ging het eigenlijk heel soepel. Zij hebben al meerdere VvE’s als de onze geholpen met dit traject en brachten ons in contact met een duurzame dakdekker en een zonnepanelenfirma waarmee zij goede ervaringen hadden. De dakdekker werkt met een duurzaam materiaal, Rhepanol, dat niet alleen stevig genoeg is voor de zware zonnepanelen maar dat ook de levensduur van het dak verdubbelt. Dat gaat nu 50 jaar mee. Daarmee werd het kostenplaatje gunstig genoeg om de overige 46 eigenaren te overtuigen. En hier liggen ze dan, onze 82 panelen.”

“Met ons nieuwe dak wekken we de helft van onze gezamenlijk verbruikte stroom op” vertelt Patrick. “Dat is alle verlichting in de gezamenlijke ruimten zoals trappenhuizen, galerijen, de doorgangen bij de kelderbozen én de stroom voor de twee liften. In het kader van ‘kleine moeite groot plezier’ hebben we daarnaast alle verlichting die 24 uur per dag brandde, vervangen door veel duurzamere ledverlichting met bewegingssensoren. En de verwarmingsbuizen die al hun kostbare warmte verloren in de kelderboxen kregen isolatie. Dit alles bij elkaar scheelt enorm en zo maken we met onze flat de wereld toch weer een stukje duurzamer. En dat zonder grote aanpassingen of torenhoge kosten.”

Aan de slag!

Jan en Patrick vertellen graag hun verhaal in de krant om zo ook andere flatbewoners te motiveren. Jan: “Bij nieuwe gebouwen gebeurt dit allemaal standaard, maar eigenaren van oudere gebouwen moeten zelf de stappen zetten. Wij weten nu dat dit prima te doen is. Niemand zit te wachten op grote windmolens en zonnevelden in onze gemeente. Er zijn ook platte daken genoeg waar zonnepanelen op kunnen, neem de flats hier vlak naast ons. Wij zeggen: ga aan de slag! Dat geldt trouwens ook voor de gemeentelijke gebouwen en bedrijfspanden. Iedereen mag ons mailen met vragen.” bestuurkruisbeklaan@gmail.com.

Julie Houben

‘Er zijn platte daken genoeg in onze gemeente’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie