Afbeelding
Foto: Frank Emous

Prof. dr. Marije van der Lee wint Hanneke de Haes-award 2021

19 maart 2021 om 14:16 Algemeen

Marije van der Lee heeft de Hanneke de Haes-award in de wacht gesleept. Van der Lee: “Ik voel me vereerd. Zeker nu de prijs naar Hanneke de Haes heet, zij was een voorbeeld.” De prijs bestaat uit een dinerbon die moet zorgen voor mooie gesprekken en meer samenwerking. Passend bij de wijze waarop De Haes graag in gesprek ging, met goed eten een glas wijn.  “Ik kijk ernaar uit. Meer in gesprek gaan, kennis uitwisselen en samenwerken is een belangrijk onderdeel van mijn missie en wat ik wil bereiken met de bijzondere leerstoel.”

Bilthoven - Van der Lee is verbonden aan het Helen Dowling Instituut als therapeut, hoofd wetenschappelijk onderzoek en medeoprichter van de Helen Dowling Academie. Op 3 juni 2020 werd zij benoemd tot bijzonder hoogleraar in de psycho-oncologie aan Tilburg University en op 16 april aanstaande deelt zij via haar oratie haar vernieuwende visie op de psycho-oncologie. Van der Lee’s bijzondere verdiensten liggen op het terrein van wetenschappelijk onderzoek, psycho-oncologische zorgverlening, deskundigheidsbevordering, samenwerking en onderwijs en haar tomeloze, enthousiaste en bovengemiddelde inzet voor de psychosociale oncologie in het algemeen. 

 

Waarom komt een klacht nooit alleen? Waarom krijgt de één alles en de ander niets? In haar oratie geeft Van der Lee antwoord op deze belangrijke vragen. Ze deelt verrassende inzichten en maakt daarmee het verschil voor de toekomst van de psycho-oncologische zorg. 

 

Het doel van Van der Lee is dat mensen met psychische klachten na kanker gepersonaliseerde zorg krijgen. Zorg die voor hen werkt. Omdat deze is gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, uitgebreid getoetst is aan de praktijk en voldoet aan de wensen en behoeften van de mensen die deze zorg ontvangen. Om dat te realiseren moet de kloof tussen wetenschap en praktijk worden gedicht. Van der Lee: “Het psycho-oncologische onderzoek dat op het gebied van interventies gedaan wordt, sluit nog onvoldoende aan bij de praktijk. Dit komt tot uiting in moeizame werving voor interventiestudies en moeizame inplementatie van onderzoeksresultaten in de praktijk. Dat moet en kan veel beter. Door deze leerstoel psycho-oncologie te vestigen willen we de impact van psycho-oncologisch onderzoek vergroten door te zorgen dat deze een meerwaarde heeft voor de klinische praktijk. Met als uiteindelijk resultaat: meer kennis bij medici, professionals en het veld waardoor patiënten gepersonaliseerde psycho-oncologische zorg krijgen.” 

Het Helen Dowling Instituut is sinds haar oprichting in 1988 actief om mensen met kanker en hun naasten, daar waar mogelijk, de regie over hun leven terug te geven. Van der Lee is voortrekker in het verrichten van innovatief onderzoek, dat voortkomt uit de directe patiëntenzorg en deze zorg omgekeerd weer verder verbetert. De resultaten uit haar wetenschappelijk onderzoek vinden hun weg rechtstreeks naar de patiëntenzorg. 

 

De directie van het Helen Dowling Instituut droeg Van der Lee voor als kandidaat voor de Hanneke de Haes-Award 2021. Anette Pet, directeur zorg: “Marije verenigt een aantal verschillende disciplines in één persoon, zij is cognitieve gedragstherapeut en GZ-psycholoog, hoofd wetenschappelijk onderzoek, hoogleraar en initiator van de Helen Dowling Academie. Deze bijzondere combinatie van creativiteit, kennis, kunde en vaardigheden geeft haar een unieke positie binnen de psycho-oncologie in Nederland. Daarnaast kennen velen Marije als een enthousiaste en hartelijke collega, die samenwerking hoog in haar vaandel heeft staan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie