Afbeelding

Het nieuwe normaal? Wij eten lokaal!

12 maart 2021 om 09:40 Algemeen

De lente komt eraan. Bij CSA Tuin Kansrijk in Groenekan is al volop activiteit. Op zaterdag 20 maart om 10.00 uur luiden ze het nieuwe seizoen in met een kennismaking. Er is landelijk goed te merken dat veel mensen door corona veel meer bewust zijn geworden over de herkomst van hun voedsel. De lange afstand maakt de toelevering kwetsbaar en al die vervoerskilometers zijn niet goed voor het klimaat. Bovendien is het raar om aardappels uit Israël te eten als die uit Nederland aan de koeien worden gevoerd. Via de keuze voor ons voedsel hebben we ook invloed op hoe onze omgeving eruit ziet. Of het een aantrekkelijk landschap is met veel diversiteit, bloemen, bosjes, bomen of dat er een kale vlakte prijkt, ook al is die groen.

Groenekan - De afgelopen jaren zijn steeds meer boeren en burgers gaan samenwerken aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen en verkopen. Zo zijn door het hele land CSA’s gestart. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw die door de gemeenschap wordt ondersteund. Boeren zijn verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten. Burgers zijn op deze manier verzekerd van verse en lokale groente, en in het geval van een CSA boerderij of voedselcoöperatie ook van lokaal fruit, vlees, brood, kaas, eieren en zuivel, vaak aangevuld met producten van de Bio-groothandel.In Nederland zijn er nu in totaal meer dan 80 CSA tuinderijen, 9 Herenboerderijen, en zo’n 25 Voedselcoöperaties. En dat aantal blijft almaar maar toenemen. In het weekend van 20/21 maart zullen door het hele land online kennismakingsbijeenkomsten plaatsvinden. Deze zijn te bekijken via de website www.wijetenlokaal.nl

Een van deze tuinderijen is Tuin Kansrijk in GroenekanTuin Kansrijk is een biologische zelfoogsttuin, theetuin en winkel in Groenekan. Met een zelfoogstabonnement kan je het hele jaar zelf je verse groenten oogsten. Daarnaast is vanaf mei op woensdagen en vrijdagen de winkel en theetuin geopend. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, van yoga tot filmavonden. Omdat er veel belangstelling is voor hun producten en deze manier van werken, organiseren zij op 20 maart om 10.00 uur een online ‘open dag’. Zo kan iedereen Corona-proof kennismaken. De tuinders leggen tijdens de bijeenkomst uit wat ze verbouwen, hoe het werkt als je lid wordt van de CSA en wat de voordelen zijn van lokaal eten en weer weten waar je eten vandaan komt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie