Afbeelding

Steun voor inwoners die woonkosten niet meer kunnen betalen

12 maart 2021 om 11:29 Algemeen

Wie door de coronamaatregelen minder inkomsten heeft dan voorheen, en daardoor moeite heeft om de woonkosten te betalen, kan mogelijk een beroep doen op de regeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK). Deze kan via de Regionale Sociale Dienst aangevraagd worden.

De Bilt - De TONK-tegemoetkoming is een vorm van bijzondere bijstand. Het gaat hierbij om een vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke woonkosten. De regeling is bedoeld voor mensen voor wie bestaande steunmaatregelen geen of te weinig hulp bieden. Het maakt hierbij niet uit of iemand in loondienst werkt, ondernemer is of een uitkering ontvangt. Inwoners van de gemeente De Bilt kunnen via de website van de Regionale Sociale Dienst de aanvraag indienen. Aanvragen kan met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari 2021 tot en met juni 2021.

TONK als laatste mogelijkheid

Wie recht heeft op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op de WW-uitkering, moet deze eerst aanvragen. Komt men niet in aanmerking voor een andere regeling? Of is er ondanks gebruik van andere regelingen nog steeds te weinig inkomen om de woonkosten te betalen? Dan kan men recht hebben op de TONK-uitkering. Voor ondernemers met een Tozo-uitkering kan de TONK een aanvulling zijn.

Hoe hoog is de TONK tegemoetkoming?

Om de hoogte van de TONK-tegemoetkoming te berekenen wordt gekeken naar de hoogte van de woonkosten en hoeveel geld de aanvrager beschikbaar heeft. De TONK-tegemoetkoming is een gift. In sommige situaties kan de RSD de tegemoetkoming ook wijzigen, beëindigen of moet deze worden terugbetaald, omdat het inkomen is gestegen, waardoor het recht op de tegemoetkoming vervalt.

Aanvragen

Inwoners van de gemeente De Bilt kunnen de TONK-tegemoetkoming in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. Op de website van de Regionale Sociale Dienst, www.rsdkrh.nl, staat meer informatie over de voorwaarden. Ook kan daar de aanvraag voor de tegemoetkoming worden ingediend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie