Energietransitieperikelen

19 februari 2021 om 19:01 Column

Nu steeds duidelijker wordt wat de gevolgen op lokaal niveau zijn van de Regionale Energie Transitie (RES), blijkt dat de huidige strategie een volledige mislukking is. Overal in Nederland hangen posters en spandoeken met “Hier geen windmolen of zonnepark”. Inspreekavonden voor de door de gemeenten aangegeven zoekgebieden worden bijna “vloek, scheld en tier”-avonden. Dorpen en steden worden verscheurd door voor- en tegenstanders. En dan moet de echte uitwerking en invulling nog starten.

Het leek op papier misschien mooi en er zullen ook groepen mensen zijn die de strategie geweldig vinden, maar in mijn ogen is de hele RES niet goed.

Ja, natuurlijk moeten we minder fossiele brandstoffen gebruiken en moet er minder CO2 uitgestoten worden. Maar moeten we daarvoor groen Nederland omtoveren tot blauwe zonnepanelen-woestijnen? Moeten we bomen omzagen om windmolens neer te zetten? Nee! Dan zijn we in mijn ogen echt verkeerd bezig.

Maar wat dan? We moeten immers wel naar 100% groene energie. Allereerst zou ik zeggen: plaats zoveel mogelijk zonnepanelen op eigen huizen. Ik ben enorm positief over de zonnepanelen op onze woning en kan het iedereen aanraden! Wilt u tips of heeft u vragen? Neem gerust contact op. Ik help u graag met meer informatie.

Ook de grote daken moeten massaal zonnepanelen komen. Zijn er in onze gemeente eigenaren van grote daken die deze beschikbaar willen stellen voor het plaatsten van zonnepanelen? Ook dan kunt u mij benaderen! Ik breng u graag in contact met de Biltse energie coöperatie BENG of met de Westbroekse Energie Initiatief. Zij zijn op zoek naar grote daken om via het coöperatieve model om te toveren tot energiecentrale. Mijn mailadres is plugedwin@gmail.com.

Helaas zullen we het daarmee niet redden om onze gemeente CO2-neutraal te maken. Er zal meer moeten gebeuren. En nee, dat moet niet via de commerciële jongens als IX Zon. En moeten we, ook niet coöperatief, geen 240 meter hoge windmolens willen oprichten.

Wat dan wel? Ik heb altijd gezegd geen tegenstander van zonne-energieparken te zijn. Hierbij heb ik wel de kanttekening geplaatst, dat we een dergelijk project als gemeenschap zelf moeten gaan doen, rekening houdend met mens en natuur. Ik wil niet aan de zijlijn blijven staan, maar het voortouw nemen en ben daarom bezig met het uitwerken van een ambitieus idee. Op korte termijn zal ik mijn visie voor een natuurontwikkelzonnepark via de Maartensdijk! groep op Facebook delen. Wilt u naar aanleiding daarvan meedenken in de verdere ontwikkeling van deze visie, dan hoor ik het graag. Door collectief samen te werken met een bevlogen club hoop ik dat we natuurontwikkeling, voorlichting, zonne-energie, de energietransitie en nog veel meer hand-in-hand samen kunnen laten gaan. Een win-win op meerdere fronten…

Column Edwin Plug

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie