Hans Burghouts aan het werk met de miniwals om de lijnen weer in het gravel te walsen.
Hans Burghouts aan het werk met de miniwals om de lijnen weer in het gravel te walsen. Foto: Julie Houben

Hans houdt de banen in topconditie

10 februari 2021 om 09:12 Algemeen

Tennis is in coronatijd nog een van de weinige sporten die we mogen doen. Bij LTV Meijenhagen zijn ze daar maar wat blij mee. Net als met de groep actieve leden die vrijwillig het baanonderhoud verzorgt. Hans Burghouts is een van hen. Daarnaast zorgt hij voor meer lichtpuntjes op de baan.

De Bilt - Hij is 72, maar dat zou je Hans Burghouts beslist niet geven. Tennissen en duurzaamheid zijn grote hobby’s van hem en daar steekt hij de nodige tijd in als lid van tennisvereniging Meijenhagen. “Onze baanonderhoudsploeg bestaat uit 12 leden, bijna allemaal 65+. Wij hebben er tijd voor en doen dit graag voor de club. In tweetallen doen we drie keer per week het onderhoud. We hebben sleepnetten voor gevallen blad en daarna egalisering, staalborstels om de toplaag weer op te rullen en een klein handwalsje om de lijnen weer in het gravel te walsen. Die komen omhoog als het gevroren heeft. Bij het opdooien, als de vorst weer uit de grond trekt, krijg je blubber op de baan die de lijnen een beetje opduwt. We zijn er meestal zo’n anderhalf uur zoet mee. Lekker fysiek bezig zijn. Daarnaast is het ook gezellig. Normaal drinken we dan wat in het clubhuis maar dat kan nu helaas niet.”

Gelukkig was de winter tot nu toe op het moment van interview mild voor tennisliefhebbers, vertelt hij: “We hadden nauwelijks vorst, want dan is de baan tot zeker een dag erna onbespeelbaar. Bij regen kun je op gravel ook niet tennissen, maar onze banen zijn relatief snel weer droog. We hadden dus een goede bezetting op de banen, al mist iedereen de gezelligheid enorm. Even samen een drankje doen, een praatje maken op de baan: het zit er niet in. Het is nu echt spelen en wegwezen. Maar we zijn blij dat we nog kunnen sporten. Alleen de dubbelspelers hebben pech. Dat mag niet volgens de coronamaatregelen.”


Hans Burghouts hoopt vurig dat de competitie, begin april, gewoon van start kan. Voor die tijd heeft hij nog een andere klus op zich genomen: de 12 lichtmasten vervangen door nieuwe masten met ledverlichting. “Ik zet me graag in voor een duurzamere wereld. Waarom dan niet ook op mijn tennisvereniging hier stappen in zetten? Ik heb al voor zonnestroom gezorgd en jaag nu het project ‘ledverlichting’ aan, samen met andere toegewijde leden. Ledlampen zijn energiezuiniger en gaan veel langer mee dan de gasontladingslampen die we nu hebben. Alle reden voor een overstap. Maar het vergt het nodige uitzoekwerk om te beslissen hoe je die overgang het beste aanpakt. De aanschaf ervan is een dure grap, waarvoor de leden gelukkig toestemming hebben gegeven. Uiteindelijk is gekozen voor compleet nieuwe masten. De huidige masten zijn al 35 jaar oud en aan vervanging toe. Hier de ledlampen in bevestigen lijkt toch een geval van penny wise pound foolish.”

Meijenhagen kan straks duurzaam verlicht de competitie in. Hans Burghouts -en met hem vele leden- kan niet wachten.

Julie Houben

‘Het is nu echt spelen en wegwezen’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie