Ziet het dorpsbeeld er op termijn anders uit door de komst van windturbines? Dat is een grote vraag wat leeft onder inwoners.
Ziet het dorpsbeeld er op termijn anders uit door de komst van windturbines? Dat is een grote vraag wat leeft onder inwoners.

Petities tegen gemeentelijke plannen

3 februari 2021 om 09:41 Algemeen

De gemeente De Bilt heeft een participatietraject lopen om de kansen voor duurzame energieopwekking met zonnevelden en/of windmolens te verkennen. Uit onderzoek zijn er mogelijke locaties aangeduid, die kansrijk zijn om verder te analyseren. Bewoners zijn bang dat deze plekken daadwerkelijk worden omgeruild voor een groots zonneveld of meerdere windturbines van 240 meter hoog.

De Bilt - Het is lang niet zeker welke natuurgebieden plaats maken voor het winnen van zonne- en windenergie. Vorige week vonden er nog twee participatiebijeenkomsten plaats met inwoners over de duurzame energie. Met de bijeenkomsten wil de gemeente de meningen inzamelen van inwoners om zo tot een advies te komen voor de raad.

Toch heerst er onder bewoners onrust over de besluitvorming. Voorafgaand aan de bijeenkomsten zijn al petities gestart. Zo begon onze columnist Edwin Plug op https://zonenergieindebilt.petities.nl/ de petitie ‘Geen zonnepanelenpark op zichtlocatie in Noorderpark’ met inmiddels ruim 800 handtekeningen. Inwoners van Lage Vuursche haalden in nog geen twee weken met de petitie ‘Red natuur- en recreatiegebied Lage Vuursche’ ruim 10.000 handtekeningen op tegen plaatsing van windturbines. Deze is te vinden op www.petities.nl.

Afgelopen week begon een nieuwe inwonersgroep na de inspraakavond met de gemeente de petitie ‘Geen windturbines in Groenekan, De Nieuwe Wetering en Bilthoven’. Deze heeft inmiddels al 500 handtekeningen binnen. “Bij toeval stuitte ik op de participatieavond van maandag,” vertelt Marlise Stam namens de bewonersgroep die de petitie startte. Men voorziet dat windturbines van 240 meter hoog in het polderlandschap grote gevolgen heeft op de natuur en het vertrouwde dorpsbeeld verandert. “Zoals het er nu uit ziet is Groenekan/Nieuwe Wetering het gebied dat ruimtelijk gezien de minste problemen oplevert. Als wij als bewoners ons niet laten horen ben ik bang, dat wij ineens voor een voldongen feit staan. Ik wil dat alle bewoners van Groenekan de mogelijkheid krijgen om hun mening hierop te geven.”

Met de petitie hopen zij de gemeentelijke plannen onder de aandacht te brengen bij andere inwoners en zoveel mogelijk handtekeningen op te halen. “Wij zijn niet tegen duurzaamheid, maar vinden het plaatsen van turbines van 240 meter hoog absurd,” benadrukt Stam. “Dit soort turbines horen niet in een dichtbevolkt gebied.”

Alle gemeentes in de regio onderzoeken hoe zij kunnen bijdragen aan duurzame energie. “Wij snappen dat de gemeente haar aandeel moet leveren maar we betwijfelen of dit door turbines moet. Er zijn andere mogelijkheden,” stelt Stam. “En misschien is de doelstelling van gemeenten De Bilt wel te hoog als het gaat om het opwekken van groene stroom. Zij hoeven toch niet het beste jongetje van de klas te zijn?”

Stam roept daarom andere inwoners op om de petitie te tekenen. Deze is te vinden op https://petities.nl/petitions/geen-windturbines-in-groenekan-de-nieuwe-wetering-en-bilthoven..

Participatietraject

Vorig jaar is in opdracht van de gemeente door bureau Bosch en Van Rijn onderzoek verricht naar de belemmeringen en kansen voor windenergie op basis van wet- en regelgeving. Uit het onderzoek bleek dat een paar gebieden het meest kansrijk zijn: Maartensdijksche Bosch Noord; tussen Maartensdijk en Hollandsche Rading; Tussen Maartensdijk en Nieuwe-Wetering; tussen Nieuwe-Wetering, Groenekan en Bilthoven; en tenslotte Biltsche Grift.

Vorig jaar heeft de gemeente gesproken met inwoners en maatschappelijke organisaties tijdens een eerste participatieronde. Op basis van deze gesprekken heeft de gemeente een concept kansenkaart zonnevelden opgesteld die aangeeft welke gebieden meer en minder kansrijk zijn voor zonnevelden. Voor windenergie is een windkaart die de belemmeringen voor windmolens per gebied schetst. De kaarten zijn vorige week aan bewoners voorgelegd voor een reactie.

Bewoners kunnen tot en met 7 februari ook online hun mening geven over de zonnevelden bij Lage Vuursche via een digitale kansenkaart. Het college wil de definitieve kansenkaart voor zonnevelden in maart aan de gemeenteraad voorleggen. Voor windenergie is er nog geen kansenkaart omdat er nader onderzoek nodig is. Kijk voor meer informatie op

www.debilt.nl/zonenwindenergie .

Marit Nikerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie