Gemeente De Bilt burgemeester Sjoerd Potters bij het KNMI
Gemeente De Bilt burgemeester Sjoerd Potters bij het KNMI Foto: Hans Lebbe

Burgemeester Potters blikt terug op 2020

Algemeen

De laatste dagen van 2020 zijn in gegaan. Een jaar waarin het leven voor iedereen op zijn kop heeft gestaan en staat. Samen met burgemeester Potters blikt de Biltsche Courant terug op 2020.

De Bilt - Burgemeester: “Het jaar 2020 begon veel belovend. Eind januari bezocht ik samen met mijn partner Tony en pleegzoon Thomas New York. Maar toen wij in februari terugkwamen, stond het leven op zijn kop. Het was wennen om meer thuis te werken en mijn digitale vaardigheden te ontwikkelen, maar dit jaar heeft ons ook veel gebracht. Wij maken ons niet meer om alles druk en wij zijn creatiever geworden in het oplossen van vraagstukken. Met z’n allen zijn wij meer naar de mogelijkheden gaan kijken. En het meer thuis zijn, heeft ons laten inzien hoe waardevol tijd doorbrengen met het gezin en dierbaren is.”


Hoe heeft corona uw werkzaamheden beïnvloed?
“Voor het eerst in mijn leven heb ik raadsvergaderingen digitaal bijgewoond. Verder werk ik nu voornamelijk thuis en heb ik gemerkt dat dit heel goed gaat. Ik ben van plan ook in de toekomst meer thuis te blijven werken. Verder hebben wij de huisbezoeken in het kader van jubilea anders aan gepakt. Mensen kregen een videoboodschap opgestuurd. Als verrassing kwam de bode dezelfde dag ook nog langs om het lintje aan de voordeur op te spelden. Ook heb ik nog persoonlijk mensen bezocht, maar dan bij het keukenraam of in de tuin.”


Wat waren voor u bijzondere momenten in 2020?
Hieronder valt zeker het bezoek van de boeren aan de gemeente, maar ook de overhandiging van het Mobilisatie Oorlogskruis aan Marten Mobach (101) door minister Bijleveld van Defensie. Daarnaast kunnen wij bijzonder trots zijn op het RIVM. Een instituut dat voor velen een ver-van-mijn-bed-show was en zich nu in de landelijke spotlights bevindt.”


Welke burgerinitiatieven hebben u geraakt? 
Het initiatief van de huisartsen in De Bilt om een leegstaande tandartsenpraktijk in te richten om daar centraal alle coronapatiënten te ontvangen en van Van der Valk die hun hotelkamers aanboden aan mensen die nog te zwak waren om thuis te herstellen van corona. Maar ook de Biltse Harmonie die in samenwerking met De Bilthuysen zorgden voor een vrolijke noot onder de ramen van de bewoners. Maar minstens zo mooi vond ik al die mensen die voor hun medemens boodschappen gingen doen.”


Boodschap voor 2021
Wij hebben dit jaar rust gevonden in een jachtig bestaan en we hoeven straks niet terug te vallen op het oude leven. Nu we gezien hebben dat het kan, hoop ik dat mensen minder de auto en het vliegtuig blijven pakken en dat wij elkaar blijven waarderen zoals wij dat nu ook doen. Verder hoop ik dat wij de crisis achter ons kunnen laten en ons straks allemaal laten vaccineren, zodat wij weer terug kunnen naar het mooie leven dat wij hadden. En ik hoop zelf dat ik er in 2021 weer op uit kan trekken.”

Astrid van Walsem

advertentie