Afbeelding
Foto: Jan Ruijne

Mooi kerstgevoel!

Algemeen

Het zijn de donkere dagen voor kerst en zitten we dankzij Corona en de 2e lockdown zo veel mogelijk thuis. Bezoek ontvangen of even de deur uit is maar beperkt mogelijk.

Voor veel mensen die toch al minder contacten hebben zijn hierdoor, net als in het voorjaar, hun sociale contacten nog weer verder beperkt. Hoe mooi is het dan te zien dat vanuit alle lagen in de samenleving er toch weer mooie initiatieven zijn ontstaan om mensen een hart onder de riem te steken. Van horecaondernemers welke (ondanks dat zij zelf flink getroffen zijn) saté voor alle bewoners én het verzorgend personeel van een verzorgingshuis maken, tot aan de Rotary Club De Bilt-Bilthoven welke kerstpakketten regelt voor de voedselbank.

Een hele mooie actie vond ik de afgelopen weken ook de actie in onze bibliotheek; schrijf, knutsel of teken een mooie kerstkaart voor iemand die je niet kent, de vrijwilligers van de bibliotheek zorgen er voor dat de kaarten verspreid worden. In de bibliotheek in Maartensdijk zijn ruim 80 kaarten ingeleverd. Wat daarbij opviel was dat deze kaarten vaak heel persoonlijk en warm gesteld waren. Sommige kaarten waren door kinderen geschreven, in andere kaarten waren kleine gedichtjes of soms gewoon een paar mooie en warme woorden geschreven. Echt hartverwarmend.

De afgelopen dagen zijn de kaarten in het dorp bezorgd. Vanuit diverse reacties weet ik dat deze kaarten meer dan gewaardeerd zijn. Een reactie was “Wat fijn dat ik een kerstkaart gekregen heb, dit is de eerste dit jaar! Wat kan ik hier van genieten! Helaas verwacht ik alleen dat het ook de laatste is…”

Als deze column gepubliceerd wordt, is het 23 december, één dag voor de kerst. De bibliotheek kan door de lockdown geen kaarten meer ontvangen en rond brengen. Maar… Ik zou bijna zeggen; we hebben nog een volle dag even een kaart te schrijven en bij iemand die dat nodig heeft in de bus te doen. Zo moeilijk is het echt niet! Nu de bieb het niet meer kan, laten we dan maar met elkaar het prachtige initiatief van de bieb overnemen en verder dragen!

Ik vergeet bijna dat er de afgelopen weken nog veel meer mooie en dankbare initiatieven ontplooit en gerealiseerd zijn. Weet… Ik vind sowieso alle initiatieven fantastisch die zijn ontplooid om andere mensen een fijne kerst te verzorgen. Ik kan dan ook alleen maar tegen al die mensen zeggen, die zich als vrijwilliger voor het organiseren en uitvoeren van al die acties hebben ingezet: DANK! Jullie hebben ervoor gezorgd dat heel veel mensen een fijner kerstgevoel hebben dan zonder! Dat geeft echt een mooi en fijn kerstgevoel!

Column Edwin Plug

advertentie