Hoofd Jeugdopleiding Robin van Alfen en Voorzitter van de jeugdcommissie Ernst Hoepman (boven). Onder wordt er enthousiast gevoetbald.
Hoofd Jeugdopleiding Robin van Alfen en Voorzitter van de jeugdcommissie Ernst Hoepman (boven). Onder wordt er enthousiast gevoetbald. Foto:

De bal blijft rollen voor de jeugdteams

Algemeen

De competitie ligt stil, maar het enthousiasme voor het amateurvoetbal gaat onverminderd door. Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers, bevlogen bestuursleden en trainers kunnen jeugdleden desalniettemin hun energie kwijt op de voetbalvelden.

De Bilt - Op zaterdag 5 december stonden voor dag en dauw al kleine voetbalpietjes fanatiek te ballen op één van de velden van FC De Bilt. De velden kleurde nog wit van de koude nacht en het daglicht had moeite met opstaan.
Vanaf maart werden de sportactiviteiten stil gelegd en begon de uitdaging van Ernst Hoepman, voorzitter jeugdcommissie van FC De Bilt. “Als club willen wij de leden laten voetballen binnen de mogelijkheden die er zijn. Kinderen zaten in maart al thuis van school en op deze manier konden wij tenminste één onderdeel van hun gewone leven laten doorgaan.”
Er brak een periode van puzzelen aan, want het ene naar het andere besluit volgden elkaar op en protocollen werden constant aangepast. Zo mochten eerst alleen de onderbouwleden nog spelen. In een later stadium kwamen daar de midden- en bovenbouw bij. Maar een maand later werd alles weer stilgelegd. Hoofd Jeugdopleiding Robin van Alfen: “Wij zijn als club trots op onze vrijwilligers die moeiteloos van de ene rol naar de andere rol schakelen. Mensen die bijvoorbeeld op wedstrijddagen het secretariaat of bardienst draaiden, staan nu bij de poort de kinderen op te vangen.”
Hoepman: “Elke zaterdag draaien wij een programma in elkaar waarbij alle jeugdteams kunnen spelen. De eerste wedstrijd vangt aan om 8:30 uur en de laatste eindigt rond 14:30 uur. Zo hebben wij bijvoorbeeld de selectie teams van O13 -1 tot O15-1 gemixt, zodat er vier gelijkwaardige teams ontstaan. Met deze vier teams hebben wij een kleine competitie opgezet. Vervolgens krijgen de spelers bij elke onderlinge wedstrijd een individuele opdracht mee en laten wij de oudere spelers de jongere spelers coachen.”
De allerjongste voetballers worden niet vergeten en trappen elke zaterdag als eerste af. Ouders zetten hen bij de poort af waar de kleintjes worden opgehaald en naar het veld worden gebracht.
Van Alfen: “FC De Bilt draait op twee pijlers waarvan de eerste gezelligheid en verbondenheid is en de tweede, prestatie naar vermogen. Wij vinden het heel belangrijk dat ieder kind op zijn eigen niveau kan spelen.” Wanneer de voetbalcompetitie weer hervat gaat worden, daar durven Hoepman en Van Alfen geen concrete uitspraken over te doen. “De afgelopen maanden hebben wij geen winst in de competitie kunnen behalen, maar wel in de ontwikkeling van de jeugdvoetballers,” vertelt Hoepman. “Als voorzitter ben ik er echt trots op dat wij onze kinderen het speelplezier en speelritme hebben kunnen blijven geven ondanks deze uitdagende omstandigheden.”
Van Alfen: “Daar sluit ik mij helemaal bij aan. Zelfs zonder competitie zijn wij nog steeds een voetbalclub gebleven om trots op te zijn.”

Astrid van Walsem

Belangrijk om ieder kind op zijn eigen niveau te laten spelen

advertentie