Vliegende Solar Boat, gebouwd in 2020.
Vliegende Solar Boat, gebouwd in 2020. Foto: Faisel Maddoe

Simone Vis uit Bilthoven bouwt waterstofboot

Algemeen

Simone Vis uit Bilthoven is onderdeel van het TU Delft Solar Boat Team en bouwt hiermee een waterstofboot in het Hydro Motion project. Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met haar boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op waterstof. 

Bilthoven - Met het project, genaamd Hydro Motion, werken de teamleden toe naar een enorm uitdagende wedstrijd; de Solar & Energy Boat Challenge die volgend jaar juli in Monaco zal plaatsvinden. Het ontwerp van de boot waarmee het team zal deelnemen aan die race wordt begin volgend jaar online bekend gemaakt in een design presentatie. De boot wordt dit jaar ontwikkeld door 21 ambitieuze studenten. Ze willen hiermee de maritieme sector, momenteel een grootverbruiker van fossiele brandstoffen, inspireren sneller te bewegen naar een groene toekomst. 

Simone Vis

Simone is na het behalen van haar diploma aan middelbare school Montessori Lyceum Herman Jordan in Zeist en haar bachelor begonnen aan de master Applied Mathematics aan de TU Delft. Dit jaar heeft zij haar studie aan de kant gezet om als Team Manager mee te werken aan het Hydro Motion project van het TU Delft Solar Boat Team. Het team zet dit jaar een grote stap met hun plan om een boot te ontwerpen, bouwen en racen die vaart op waterstof. 

DreamTeams van de TU Delft bestaan volledig uit studenten die een jaar lang hun studie aan de kant zetten om aan uitdagende en vernieuwende projecten te werken. Hiermee leiden zij ruimdenkende ingenieurs op. Het TU Delft Solar Boat Team zet zich al jarenlang in om de maritieme industrie te laten zien wat er allemaal mogelijk is met groene energie. Dit doen zij door elk jaar een geheel vernieuwende boot te ontwerpen, bouwen en racen die efficiënt kunnen varen op slechts een klein beetje groene energie. Afgelopen jaren voeren en vlogen deze boten op zonne-energie, opgewekt door de zonnepanelen op de boten. Dit jaar gaat het team een stap verder. Op de boot die het team aan het ontwikkelen is zullen geen zonnepanelen meer zitten, maar zal groene energie zijn opgeslagen in de vorm van waterstof. De brandstofcel, die in de boot aanwezig is om waterstof om te zetten naar elektriciteit, produceert bijna geen broeikasgassen maar puur water. De overgang van zonne-energie naar waterstof is een ambitieus plan, wat het team erg enthousiast maakt over deze uitdaging. De teamleden werken toe naar het hoogtepunt van het jaar; de Solar & Energy Boat Challenge die juli 2021 in Monaco zal plaatsvinden. Hier zal het team in een spectaculaire wedstrijd op open zee racen tegen andere boten die ook op groene energie varen.

Potentie

Teamleden werken het hele jaar hard om de race in juli te winnen en denken dat ze met het gebruik van waterstof hun kansen zullen vergroten. Waterstof heeft een hoge energiedichtheid, wat betekent dat er veel energie zit in een kleine beetje waterstof. Dit maakt waterstof heel interessant als medium voor groene energieopslag. Zo blijft de boot licht en kan het team snel en efficiënt varen. Succesvolle praktijkverhalen zullen bijdragen aan het inspireren van de maritieme sector die op het moment nog steeds grootverbruiker is van fossiele brandstoffen. Samen kunnen we bewegen naar een groene toekomst met behulp van waterstof. Het Solar Boat Team heeft dit belangrijke doel voor ogen en wil laten zien wat er mogelijk is in de praktijk. De teamleden zien dat veel bedrijven hun Hydro Motion project met volle interesse volgen en zelf ook de potentie van waterstof zien. Het thuiswerken als een van de maatregelen tegen het coronavirus vormt natuurlijk een extra uitdaging voor het team, zoals velen zullen ervaren. De teamleden laten zich daar niet door afschrikken. Zoals team manager Simone Vis ook wel zegt “Dit jaar biedt extra uitdagingen door de onzekere corona situatie, maar we zijn creatief, flexibel, ambitieus en laten ons niet zomaar stoppen. Deze extra uitdaging geeft ons de energie om het uiterste uit onszelf en het team te halen.” Op 21 januari 2021 zal het definitieve ontwerp online bekend worden gemaakt tijdens een design presentatie. 

Simone Vis
advertentie