Dr. Frequin uit Bilthoven aan zijn bureau in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Dr. Frequin uit Bilthoven aan zijn bureau in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Astrid van Walsem

Een normaal leven leiden met MS kan

11 november 2020 om 08:24 Algemeen

Multiple sclerose (MS) is een chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen beschadigd kunnen raken. Veel mensen denken bij het horen van de diagnose MS dat zij uiteindelijk in een rolstoel belanden, maar dat hoeft tegenwoordig niet.

Nieuwegein - Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht is één van de grotere MS centra in Nederland waar je terecht kunt voor diagnose, behandeling of een second opinion van MS. Een van de experts werkzaam in dit ziekenhuis op het gebied van MS is dr. Stephan Frequin uit Bilthoven. Frequin: “Het grote kantelpunt in het diagnosticeren van MS kwam met de komst van de MRI scan. Door deze scan kunnen wij tegenwoordig veel eerder dan vroeger ontstekingen in de hersenen waarnemen die kunnen duiden op MS. Door het ontdekken van deze ziekte in een vroeg stadium kunnen wij door het snel starten van behandelingen de schade van MS drastisch beperken.”
MS-patiënten kunnen vele verschillende symptomen ervaren zoals het voelen van prikkelingen, doof of branderig gevoel in armen en benen, verlammingen, slecht zien en stuurloosheid van bewegingen. De ziekte openbaart zich het meest in de leeftijdsgroep van 20 tot 40 jaar en meer bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland zijn er ongeveer 33.000 MS-patiënten. MS is een ongeneeslijke ziekte, maar er is hoop dat dit in de toekomst verandert. Frequin: “Veel mensen denken dat hun leven ophoudt met de diagnose MS. Dit is absoluut niet het geval. De behandelingen zijn heel goed inpasbaar in je leven. Belangrijk is om er vroeg bij te zijn en in het vizier van de neuroloog te blijven.” Er zijn momenteel 14 MS middelen in Nederland geregistreerd, variërend van pillen, injecties tot infusen. Frequin: “Voor mensen die alle behandelingen in de eerste en tweede lijn doorlopen hebben, blijft alleen de chemotherapie over. Een heftige behandeling die wij hopelijk in de toekomst kunnen vervangen door de stamceltherapie. Deze therapie wordt nu nog niet in Nederland vergoed. Hierdoor zien wij mensen die deze behandeling zelf kunnen betalen, uitwijken naar bijvoorbeeld Rusland en Mexico. Deze landen behandelen iedere MS-patiënt, maar het is duidelijk dat niet alle MS-patiënten baat zullen hebben bij deze behandeling.”
Bij stamceltherapie worden de stamcellen weg gehaald die vervolgens worden gekweekt. Daarna wordt door middel van chemotherapie het afweersysteem stil gelegd waardoor er geen geactiveerde cellen overblijven die de eiwitstructuur van de beschermlaag rondom de zenuwen aantasten. Daarna worden de gekweekte, gezonde stamcellen via een infuus terug gebracht in het lichaam. Frequin: “De behandeling kan al in het St. Antonius Ziekenhuis plaatsvinden maar wordt voor MS niet vergoed. Wij zijn druk bezig om een subsidie aan te vragen om er toch voor te zorgen dat deze behandeling ook in Nederland vergoed gaat worden.”

Astrid van Walsem

Het leven houdt niet op met de diagnose MS

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie