Alexander Kneepkens
Alexander Kneepkens

Biltse spellenmaker wint Spelauteurs Prijs Nederland

30 oktober 2020 om 11:21 Algemeen

De Biltse spellenmaker Alexander Kneepkens heeft een dubbelslag geslagen bij de Spelauteurs Prijs Nederland (SPN) door zowel de prijs te winnen voor Beste Nieuwkomer als de Spelauteurs Prijs Nederland. Kneepkens won de prijs voor zijn spellen Chartered: The Golden Age en Boogie Beasts

De Bilt - De Spelauteurs Prijs Nederland is een prijs voor de beste Nederlandse spelauteur van het jaar. De SPN is een initiatief van Het Spellenmaakgilde, welke een 17-koppige onafhankelijke vakjury bij elkaar heeft gebracht bestaande uit onafhankelijke reviewers, spellenwinkels en vertegenwoordigers van spellenclubs.

Kneepkens was verrast door de prijzen. “Er zijn tal van goede spelauteurs in Nederland, er waren alleen al 32 auteurs in de running. Dat ik deze eerste editie heb mogen winnen is een enorme eer!”

Vakjury

De vakjury roemde het spel Chartered: The Golden Age voor de relatief makkelijke spelregels, waardoor je al snel in het spel gezogen wordt en steekt het spel zowel visueel als speltechnisch goed in elkaar. Kneepkens begon het werk aan Chartered in 2013, maar het kwam pas in een stroomversnelling toen hij coauteur Arnold van Binsbergen ontmoette in 2017. Eind 2018 werd de crowdfunding campagne voor het spel een groot succes, waardoor het geproduceerd kon worden en half 2019 op de markt kwam. Inmiddels werken de twee aan uitbreidingen en een tweede druk.

Bord- en kaartspellen winnen alweer jaren aan populariteit in Nederland en internationaal. De corona crisis geeft deze beweging nog een extra boost door het wegvallen van veel entertainment opties buitenshuis. Nederlandse spelauteurs zijn al decennia actief in binnen- en buitenland. Echter is de consument nog relatief onbekend met het feit dat spellen bedacht worden door spelauteurs. De spelauteur staat echter veelal nog op de achtergrond; zeker als men dat vergelijkt met de schrijvers van boeken. De SPN is dan ook bedoelt om het vak van spelauteur erkenning te geven en bij te dragen aan de bekendheid van Nederlandse succesvolle auteurs.

Jolly Dutch

Kneepkens is ook bekend van de nieuwe Nederlandse bordspellenuitgever Jolly Dutch. Het nieuwste spel van Jolly Dutch, genaamd Herrlof, is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020. Ook loopt er een crowdfunding campagne op Kickstarter.com voor een nieuw spel genaamd Hot Potato!.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie