Blog - Leeg nest

Leeg nest

Sinds kort is ons ouderlijk nestje leeg; onze beide dochters zijn uitgevlogen en manlief en ik gaan een nieuwe fase in.

Deze fase heet volgens kenners het zg 'lege nest syndroom''; al die tijd heb je voor je jonkies gezorgd en dan komt er een moment dat ze voor zichzelf (moeten) gaan zorgen! En ondanks dat de meiden regelmatig het ouderlijk nest bezoeken was het inderdaad  best wel even wennen dat het nest ineens leeg was; geen druk gekwebbel meer om je heen. Maar aan de andere kant geeft deze nieuwe situatie je ook wel weer een boel vrijheid voor jezelf en meer tijd voor elkaar!

In diezelfde periode diende zich een nieuw nestje aan.

Moeder en vader koolmees vlogen druk af en aan met zoveel mogelijk takjes, veertjes en ander materiaal om een zo fijn mogelijk nestje te bouwen voor hun toekomstige jonkies. En ja hoor, ineens hoorden we een boel gekwetter tussen de struiken en wisten we dat het nestje van het koolmeesje gevuld was. Moeder en vader koolmees hadden het er maar druk mee om al die hongerige bekjes van genoeg voedsel te voorzien.

'S ochtends werden we al vroeg gewekt vanuit ons slaapkamerraam waar we de jonkies hongerig hoorden schreeuwen naar hun ouders voor nog meer eten.Af en toe was er zoveel gekwetter en lawaai, wat dan meestal veroorzaakt werd door loerend gevaar: de aanwezigheid van een kat of eekhoorn. Afgelopen zondag liet oudste dochter ons zien waar het nestje zich bevond en inderdaad tussen de struiken door kon je ze mooi zien zitten; drie kleine schattige jonge vogeltjes dicht tegen elkaar in hun nestje, bekjes opengesperd wachtend op voedsel, aangeleverd door ouders koolmees.

Totdat de volgende middag jongste dochter ontzet kwam melden dat het nestje leeg was. Ik ging kijken en zag tot mijn grote verdriet dat het mooie ronde nestje inderdaad helemaal leeg was...

De dagen erna bleef het nestje leeg en hoorde we geen gekwetter meer; ook voor moeder en vader koolmees brak een nieuwe fase aan. Gelukkig komen onze "jonkies" nog vaak terug op hun ouderlijk nestje! 

April 2019, Iris Bleeker-Beers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden